Dr Mustafa Torun

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı,TTB Kurultay Delegesi

Haksızlığa uğramak,haksızlık yapmaktan daha iyidir.Aklınızda olanları yaşama geçirecek kadar yürekli değilseniz,yaşamınız cesaretli insanların dedikodularını yapmakla geçer.

                            SOKRATES

Geçenlerde Isparta'da çalışan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden sınıf arkadaşım, değerli meslektaşım ile Isparta'da ki 72 saat'den fazla süren YÜZKARASI ELEKTRİK KESİNTİSİNİ ve sağlık sorunlarını konuştuk.Aslında sorunların çoğunun,ülkemizde"12 Eylül Faşizminden" sonra şiddetle estirilen "Küresel Kapitalizmin Neoliberal Kasırgasından" kaynaklandığını,ülkedeki sorunların  benzer olduğunu, birbirinden ayrılmaması gerektiğinde hemfikir olduk.

İsparta'da ki elektrik kesintisinin en önemli nedeninin sekiz yıldır dağıtım işini yapan CK(Cengiz Kolin)Akdeniz AŞ olup,hatlarla ilgili gerekli yatırımı yapmadığını,iletim hatlarının eski olup,söz verildiği halde yeraltına alınmadığını dile getirdik.Bu nedenle kar yağışı ve fırtına durumunda kesintiler olmaktadır diyebiliriz.

"1 KİLOVAT BİLE ELEKTRİK ÜRETMEDEN,

DEVLETTEN ALDIKLARI ELEKTRİĞİ FAHİŞ FİYATLA SATAN, ÖZEL ŞİRKETLER DERHAL KAMULAŞTIRILMALIDIR!"

*

Gelelim herşeyin başı dediğimiz sağlığımıza.Ülkemizde şu ana kadar hekimler dahil olmak üzere,beş yüzü geçen sağlık emekçisini pandemi nedeniyle kaybettiğimizi biliyoruz. Tabiki bilgiler şeffaf bir şekilde paylaşılmadığından,biliyorsunuz çok saygıdeğer kurumumuz TÜİK'den de sağlıklı bilgiler almak hayal olduğundan,rakamları yuvarlak verdiğim için affola!

*

Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi,Covit-19 nedeniyle yaşamını kaybeden sağlık emekçilerinin  "MESLEK ŞEHİTİ"sayılmalarını ve PANDEMİ'nin meslek hastalığı sayılmasını önermiştik.Neredeyse Şubat ayını ortaladik.Henüz müjdeli haber alamadık maalesef.Çok şey mi istedik?

*

Dünyaya baktığımızda;

Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO),

Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı(ISSA),

Uluslararası Ticaret Birlikleri Konfederasyonu(ITUC)

ve,

Avrupa İşsağlığı ve Güvenliği Ajansı;

Ülkelere Covit-19 hastalığının,meslek hastalığı olmasını kabul etmelerini önermektedir.

BELÇİKA,İTALYA,ALMANYA,GÜNEY AFRİKA,KANADA ve MALEZYA;

Covit-19 hastalığını meslek hastalığı olarak kabul etmiştir.Bu ülke sayıları giderek artmaktadır.

Avrupa'da  ve ülkemizde OMİKRON rüzgârının fırtınaya dönüştüğü koşulları yaşıyoruz.

Bizde hâlâ omikron dalgasının günlük yüzbin civarında olduğu turkuaz tabloda açıklanmaktadır.Siz bunu en az üç rakamıyla çarparsanız yanlış olmaz derim.Gerçek ölüm sayılarının hergün iki yüz civarında olduğu,

ancak her geçen gün olgu sayılarının artığı gözlenmektedir.Omikron ne hikmetse sermaye sınıfının da istemi doğrultusunda mülayim gösterilmekte, sanki grip bile değil mevsimsel nezle muamelesi gördüğü hepimizin malümudur.

Sağlık çalışanları ve hekim arkadaşlarımız iki yılı geçen sürede çok ciddi kayıplar vermişlerdir. Balkondan bol bol alkıslanmalarına rağmen.

*

TTB;Tükeniyoruz, kırılıyoruz,yokoluyoruz diyerek, gerçekleri açıklayıp,adeta anlamayanlara megafonla haykırmakta.Karda ,yağmurda,kışta g(ö)rev eylemi yaparak,seslerini  duymayanlara yada duymak istemeyenlerin kulaklarına eğilip seslenmekte.Daha ne yapsın?

Halkımızın ve Sağlık Emekçilerinin ciddi bir güvene gereksinimleri olduğu apaçık ortada.Bunu her ortamda bağıracağız bu böyle biline!

*

HEKİMLER NE İSTİYOR?

Sağlık Bakanlığı;

Covit-19 hastalığının sağlık emekçileri için meslek hastalığı olduğunu kabul ve ilan etmelidir.

Sağlık emekçilerinin can ve yaşam hakkı için, her türden bilimsel,hukuksal ve teknik çalışmalar yürütmelidir.

Mesleki ve özlük hakları Avrupa standartlarına çıkartılarak,güven içinde çalışmalarını sağlamalıdır.

Performansa dayalı ücretlendirmeyi biran önce sonlandırmalı,hekim maaşlarında 7200 ek gösterge ve yükseltilmiş özel hizmet tazminatını yerine getirmelidir.

Emekli ve çalışan hekimler bir tutulmalı.Emekli hekimler çalışmak zorunda kaldıklarında maaşlarında kesinti yapılmayıp,emeklilik öncesi tüm kazanımlarını emekliliklerine de yansıtmalıdır.

Tüm çalışan ve emekli hekimlerin, şu an aldıkları maaşlarını enaz %150 arttırmalıdır.

Hükümdarlar gelir geçer ama, dünyanın herzaman hekimlere gereksinimi vardır (Noah Gordon)

Sevgiler…