Bilgi toplumuna giderken, yeni bir eğitim sistemi ortaya çıktı. İyi eğitim almış küçük bir azınlık, parayı ve insanları idare etmek için yeterli. Geniş kitlelerin okuma-yazma öğrenmekten daha çok eğitim almasına gerek yok. Bilgisayar ve iyi programlanmış robotlar üretimi kolaylıkla yapabiliyor.

Amerika bu gerçeklik üzerine eğitim sistemini kurguladı. Orta-Lise aşamasındaki eğitim, öğrenme esasına göre değil, kişilik kazanmaya yönelik işletiliyor. Amerikan kamu okullarında talebeler, yaşlarına göre sınıflara alınıyor. Bilginin ve sınıf geçmenin hiç önemi yok.

Amerikada, ana okulundan başlayarak, orta ve liseler için özel eğitim veren okullar var. Öğrenci başına bunların fiyatı, 20 bin dolardan başlıyor. 42 bin dolara okul var.

Amerikada, özel okullar, gerçekten mükemmel eğitim veriyor. Sınıflar 10 kişi. Sınıfta iki hoca görevli. Pandemi döneminde dahi eğitimden geri kalmadılar. Talebeleri, cam kafesler ile birbirlerinden ayırdılar. Eğitimde çok ileri teknolojileri kullanıyorlar. Amerikan özel okullarından mezun olanlar, istedikleri Üniversiteye giriyor.

Amerikada kamu okulları, emlak vergileri ile finanse edilir. Zenginler, kamu okullarını emlak vergileri ile finanse ederler. Fakat, çocuklarını kamu okullarına göndermezler. Devlet ilk-orta-lise aşamasında, özel okullar için yapılan aile harcamalarını vergi matrahından düşürmez. Buna rağmen, küçük bir azınlık çocuklarını pahalı özel okullara gönderiyor. Gönderiyor, çünkü dünya ikiye ayrılıyor.

Birinci sırada azınlıkta ve çok iyi eğitim almış kesim var. Toplumun yüzde birini aşmıyor. İkinci sırada eğitim almamış kesim. Amerikada kamusal eğitim, eğitimsiz insan üretiyor. Kamusal eğitim alanlar için fazla bilgiye ihtiyaç yok. Okuma-yazma bilsin yetiyor. Kamusal okullarda başarılı olan öğrencileri üniversiteler kabul ediyor ve burs veriyor. Böylece, başarılı olanın önü kesilmemiş oluyor.

1950 den beri, eğitim sistemimizi kontrolünde tutan Milli Eğitim Komisyonu, bizi de Amerikaya benzetti. Kamusal okullarımız dökülüyor. Özel okulların fiyatı çok yükseldi. Toplumun yüzde 90 ından fazlası, özel okul ücretlerini ödeyecek durumda değil.

Eğitim sisteminde eşitlik ilkesi rafa kalktı. Zenginler ana okuluna giden çocuk için 50 bin lira ücret ödüyor. Özel kolejlerin fiyatı 90 bin liradan başlıyor.