Dünyanın her yerinde gıda fiyatlarında artış var. Fiyat artışının gerisinde, yükselen girdi maliyetleri bulunuyor. Başı gübre çekiyor.

Gübre imalatı enerjiye bağımlı. Enerji fiyatlarındaki artış, maliyetleri artırıyor. Bu yıl, müsilaj sorunu çıktı. Azot artıklarının denize akmasını önleyecek yatırımlar yapılıyor. Bu yatırımlar çevreyi koruyor. Ama verime katkısı sıfır. Yatırımların amortismanı, maliyetlere yansıyor.

İkinci sırada tedarik sektörü var. Tedarik sektörü denildiği zaman, limanlar-gemiler- trenler-tırlar ve diğer nakil vasıtaları anlaşılır.İngiltere TIR Şoförü sorununu aşamadı. Limanlarda gemiler birikiyor. Gemilerin bekleme ücretleri çok yüksek. Navluna yansıyor.

Navlun rakamları çok yükselmiş. Çin ile Güney Amerika arasındaki navlun 5 kat artmış. Navlundaki artış, maliyetleri yukarı doğru baskılıyor. Söz konusu gıda olunca, maliyetler daha da artıyor.

Tedarik sektöründeki sorunun gerisinde, görünmeyen kuvvetlerin olduğu söyleniyor. Birileri, liman işlerini yavaşlatmış. Sorunu Kovit salgınına bağlıyor. Ancak gerçek neden Kovit değil. Gerçek neden dünya nüfusunu azaltmak. Nüfusu azaltmanın yolu, gıda fiyatlarını artırmaktan geçiyor.

Tedarik sektöründeki sorunlar daha da artacak. Zira, sistemi kökünden sarsacak tesisler, sınırlı sayıda güçlerin elinde bulunuyor. Limanlardaki işi yavaşlatma, gemilerin açıkta beklemesine yetiyor. Gemilerin bekleme maliyetleri navlunu etkiliyor. Artan navlun, doğrudan fiyatlara yansıyor.

Türkiye, Avrupa pazarına yakınlığı nedeniyle, tedarik sektöründe avantaj yakaladı. Artan navlun yüzünden, Avrupa ülkelerinin mal talebi Türkiyeye döndü. Yüksek büyüme hızımızın gerisinde tedarik sektörü bulunuyor. Bu avantaj, büyümeye katkıda bulunuyor. Ama, gıda sektöründeki fiyat artışını önlemeye yetmiyor.

Son yıllarda, Türkiye'de şehirleşme hız kazandı. Köyler boşaldı. Şehir nüfusu arttı. Artan nüfus daha çok gıda talep ediyor. Talepteki artışı, üretim karşılamıyor. İthalatta tedarik sorunu var. Bir an önce, tarımsal üretime ağırlık vermemiz gerekiyor.

Gençleri şehirli yaptık. Topraktan kopardık. Bu yanlışın maliyeti giderek artacak. Gıda fiyatlarındaki artış, daha da yükselecek. Toprak ve tatlı suyun önemi yeniden keşfedildi. Köyünüzün ve toprağınızın kıymetini bilin. Önümüzdeki günlerde, gıda fiyatlarındaki artış, çok daha fazla olacak. Zira, dünya hakkında karar vericiler ''Nüfusu Azaltma'' peşindeler. İnsanları zor günler bekliyor.