Türkiye’de gençler arasında uyuşturucu kullanımı her geçen yıl artış gösteriyor. İstatistiklere göre Türkiye’de uyuşturucu kullanımı en çok 15-25 yaş aralığında görülüyor. Emniyet raporlarına göre 2013 yılı içerisinde ülkemizde 325 kişi uyuşturucudan öldü. Sadece 2013 yılı içerisinde uyuşturucu satışı yaptığı tespit edilerek hakkında soruşturulma açılan kişi sayısı bir önceki yıla nazaran %222 artış gösterdiği tespit edilmiştir. Sağlık bakanlığının açıkladığı rapora göre uyuşturucu kullanımında tedavi olmak için hastaneye başvuran hasta sayısı 2004 yılında 12 bin 756 iken 2012 yılında bu sayı 227 bin 298’e ulaştı.

Genç bir sosyal çalışmacı olan Esra Ünlü bu durumun çevresel, aile ve eğitim olmak üzere en temel üç faktörden oluştuğunu belirtiyor. Türkiye’de bu durum yıllardır var ve bu sorunun bu üç temel faktörün çözümü ile giderilebileceği ya da minimize edilebileceği aşikâr. Sağlık bakanlığının 2010 yılında açıkladığı bir rapora göre uyuşturucu kullandığı gerekçesi ile hastaneye tedavi olmak için başvuran kişilerin %33.59’unun ilkokul mezunu,%32.86’sının ortaokul mezunu, %24.28’inin lise mezunu, %5.55’inin yüksek okul mezunu ve %1.93’ünün ise hiç okula gitmediği incelemeler arasında bulunuyor. Tedavisi devam eden bağımlıların %57.76 ‘sının işsiz olduğu ve %26.59’unun da düzenli bir işi olduğu saptanmıştır. Uyuşturucu kullanımını tespit edilen hastalara aileleri ile ilgili sorulan sorularda %14.31’inin aileleri ile yaşadıkları sorunlardan kaynaklı olarak uyuşturucu kullandıklarını belirtirken %40,3’ünün meraktan başladığı,%23.89’unun da arkadaş etkisi sebebi ile başladığı tespit edilmiştir.

Bu veriler ve tespitler ülkemizin gençlerinin ne kadar korkunç bir gaflete düştüklerinin kanıtıdır. Eğitim sisteminden kaynaklanan sebepler, ailelerin çocuklarına karşı tavırları ve de yeterli düzeyde alınamayan güvenlik önlemleri gençlerin uyuşturucu ile tanışmasının en önemli temel faktörleri arasında yer alıyor. Uyuşturucu kullanımını yasaklamanın ve uyuşturucu satanları tutuklamanın bu süreçte yeterli olmadığı bilimsel tespitlerle ortaya konulmuştur. Ülkemizde verilen eğitimlerin ve alınan güvenlik önlemlerinin  yetersizliği  nedeniyle Türkiye’de ki uyuşturucu kullanımının ve uyuşturucu satıcılığının önüne geçilemiyor. İşsiz ve eğitimsiz gençlerin çoğunluğunu oluşturan uyuşturucu kullanıcılarının önüne ağır yaptırımlarla da geçilemeyeceği ortadadır.

 Eğitim sistemi ile göğsünü gere gere övünenler,  4+4+4’leri önümüze koyanlar, hadi bakalım bu soruna bir çözüm bulsunlar. Her ilde bir üniversite açıyoruz diye övünenler, üniversite bittikten sonra iş bulamayan gençlerin uyuşturucu batağına düşmelerini engellesinler de görelim.

Okullarda uyuşturucu kullanımı ile alakalı konferans ve seminerler artmalı, eğitimi düzeyini arttırabilmek için ailelerin bu eğitim ve konferanslara gelmelerini teşvik etmeli hatta gerekli görüldüğü takdirde zorunlu kılmalı. Daha çok iş sahası açarak işsiz genç sayısını minimuma indirmeli ve en önemlisi uyuşturucu satıcılığına önleyecek şekilde güvenlik önlemleri alınmalı.