Geçenlerde kara yoluyla bir gezi yaptım. Amacım görmediğim yerleri görmek; gördüğüm yerleri de yeniden bir sefer daha dolaşmaktı. Yola çıktığımda Ordu’nun batıdaki bazı ilçelerindeki  petrol şirketleri dahil  motorin fiyatları 36,99; 37,41 gibi bayağı aşağıda satılan fiyatlarla gördüm.  Bu duruma Samsun, Çorum ve başka İllerde de rastladım. Bazı şirketlerde de normal fiyat olduğunu sandığım 41,37; 41 25 gibi rakamlara rastladım. Otobüsle ilk durağım Çorum İli oldu. Çorum’un Ankara Samsun Yolu içinden geçiyor. Bu nedenle yol çok işlek  Çorum Otogarı oldukça büyük ve her çeşit yolcu ihtiyacına cevap verebilecek konumda; bu nedenle gelip geçen otobüslerin çoğu Çorum’a uğruyor. Çorum Otogarı’nın yanında İlçe Otogarı var; bu nedenle uzun mesafeden gelen yolcu; Çorum’un İlçelerine gidecekse hemen İlçe Otogarına geçiyor; çünkü iki otogar bitişik pozisyonda ve oldukça kullanışlı. Gezimin tamamı içinde gördüğüm durum şehirler arası otobüsler; yolları üzerindeki şehirlere, yolcuları varsa (Telefonla bilgi alıyorlar)  yolcularının olduğu İl ve ilçelere uğruyorlar. Başka şekilde otobüslerin ekonomik anlamda hareket edebilmeleri çok zor; çoğunlukla sekiz, onbeş arası (ortalama) yolcuyla gidiyorlar. Fiyatlar çok pahalı olduğu için yolcu yok. Gördüğüm ilginç gelen konulardan biride  kredi kartıyla şehir  otobüsü ücreti ödenebiliyor. Çorum metropolü yaklaşık 298000 nüfuslu; il merkezi oval bir konumdadır. Çorum’un rakımı 820 metredir. Dolasıyla geniş caddeleri ve rahat trafiğiyle; ve genel olarak temiz bir görünümü var. Oldukça önemli seviyede şehiriçi ağaçlandırması var. Uçak seyahati için Merzifon Havalimanına atmış kilometre mesafededir. Hitit Üniversitesi İl’in önemli bir Yüksek Öğretim Kurumudur. Tarım alanlarının tamamı ekili, dikili ve yeşil büyüme trendindedir. Yağışların yeterli seviyede olması tarım açısından da son derece olumlu oldu.

      Çorum İlinden Alaca İlçesi yoluyla Yozgat İline gidiliyor. Bölünmüş yol mevcut; bu mesafe yaklaşık 107 km; ve 1 saat 25 dakikada gidiliyor. Yol Yozgat İl Merkezine yakın Erzurum, Erzincan, Sivas, Yozgat, Ankara Devlet Kara yoluna birleşiyor. Yozgat şehir nüfusu yaklaşık 120 bindir. İlin rakımı 1300 metredir. Devlet Karayolu ilin içinden geçiyor; fakat ulaşım rahat; bir problem yok. İlin zemin yapısı çok sağlam görünüyor; çünkü taş yapı. Otogar ilin  merkezi noktasında; şehirler arası otobüsler hemen girip yolcusunu indirip, bindirip çıkıyor. Çok yoğun nüfus olmadığından bir problem oluşmamış. Yeni stadyum inşaatı; şehrin tam göbeğinde; burası son derece sıkışık bir alanı oluşturuyor. Otopark sorunu ve diğer sorunlar için stadyum inşaatı; şehir merkezinin tam içinde; bu nedenden sıkışıklık yaratacaktır. Bence şehir yerleşiminin kenarında olsaydı; çok daha iyi sonuç verirdi. Bozok Üniversitesi; merkezin Boğazlıyan ulaşımının sağlandığı yerde kurulu; çok güzel bir yerleşimi var. Şu anda Yüksek Hızlı Trende (YHT) Yozgat’tan geçiyor. YHT; buradan hem Sivas’a; hem de Ankara, İstanbul’a gitmek mümkün. Tarım arazilerinin tamamı ekili dikili. Yağışlar zamanında geldiği için son derece iyi görünüyorlar. Kayseri üzerinden gelen Boğazlıyan, Sarıkaya, Sorgun arasında bölünmüş yolda; ildeki ulaşımı kolaylaştırıyor. Boğazlıyan’dan Yozgat’a gidiş geliş iki şeritli yol var; ama yol oldukça iyi durumda; Yozgat’ın Yerköy İlçesi’de oldukça büyük; önemli bir tarım merkezi durumundadır.

       Yozgat’tan Kırşehir’e yol Yerköy’den itibaren; gidiş, geliş iki şeritli; yol standardı iyi değil; burada Çiçekdağı Geçidi 1300 metre. Kırşehir’e yaklaşık 20 km kala; yol Ankara, Kırıkkale, Kayseri bölünmüş yoluna birleşiyor. Kırşehir’in merkez nüfusu yaklaşık 163 bindir. İlin rakımı 985 metredir. İl içindeki Kentpark son derece güzel dizayn edilmiş bir konumdadır. Akarsu kanallar içine alınıp önü setle   kesilerek; suni göl oluşturulmuş; bu gölün boyu yaklaşık 500 metre; içi suni göl durumunda; yan kenarları su alanlarından çok daha yüksek park konumunda; park içinde ihtiyaca göre düzenlenmiş nikah salonu, restoran var. Park ağaçlandırılması son derece güzel konumlandırılmış. Parkın gelecek dönemlerde akarsu boyunca yaklaşık 3 km daha uzatılacağı planlanıyor. İl oval yapılı olduğu için ulaşım kolay; her yere dolmuş var. Buranın Öğretmenevi son derece güzel; hemen her çeşit ihtiyaca cevap verebilir durumda. (Otel, bahçe, restoran, lokal gibi) Ahi Evren Üniversitesi’de büyük ölçüde yatırımlarını tamamlamış bir dev görüntüsünde. Ahilik Merkezi Yerleşimi ve Müzesi’de gezilecek, görülecek yerler arasında; ulaşım özellikle Kayseri, Ankara, Adana yönlerine çok kolay. Tarım alanlarının tamamı ekili, dikili; yağışların tarımsal alanlara çok faydalı olduğunu anlıyoruz. Kırşehir, Nevşehir’e çok yakın olduğundan; turizm olgusu burada da hakim.

     Kırşehir’den sonra otobüsle Aksaray’a gittim; geçtiğimiz yol; gidiş, gelişli iki şeritli yoldu. Bu yol Ankara, Adana Otoyolu altından geçip Ortaköy İlçesi’ne ulaşıyor; oradan Aksaray’a gelmeden Ankara Adana Devlet Kara yoluyla birleşiyor; yaklaşık 16 km bölünmüş Devlet Kara Yolu’ndan gidiliyor. Aksaray’ın merkez nüfusu 260 bin civarındadır. Rakımı 978 metredir. İl Merkezi’nde ulaşım son derece kolaydır. Çünkü İl Merkezi oval bir yapıdadır. İlde önemli seviyede sanayi yatırımları, dağıtım depoları mevcuttur. Aksaray Öğretmenevi oldukça büyüktür; yazlık bahçesi, ve kışlık lokali var; bu yüzden tercih edilebilir konumdadır. Aksaray Ankara Adana Devlet Karayolu üzerinde kuruludur. Bölünmüş yollarla Konya’ya ve Nevşehir’e bağlıdır. Adana  Ankara Otoyolu ilin yakınından geçer. Aksaray Otogarı oldukça büyük; ve ulaşımla ilgili her ihtiyaca cevap verebilir durumda; Devlet bölünmüş Karayolu Aksaray’ın içinden geçtiği için; şehirler arası otobüslerin uğrak yeri konumunda. Aksaray Üniversitesi önemli bir Yüksek Öğretim Kurumu.

       Aksaray Niğde arası; yaklaşık 95 km; Aksaray Adana Karayolu üzerinden geliniyor; sonrasında gidiş gelişli iki şeritli yoldan devam ediyor. Niğde’nin Bor İlçesi’nden itibaren tekrar bölünmüş yoldan gidiliyor. Niğde Adana Ankara Otoyolu ilin içinden geçiyor; bu nedenden ulaşım oldukça kolay. Niğde Kayseri Yolu bölünmüş yol; dolasıyla ulaşımı son derece iyi durumda.  Büyük bir otogarı var; tüm otobüsler otoyol üzerinden geldikleri için otogara giriyorlar. Tarım alanlarının tamamı ekili, dikili; yağış aldıkları için son derece iyi durumdalar. Şehir oval yapılı olduğu için ulaşım kolay. Yaz aylarında çok sıcak olduğunu söylüyorlar. Dağcılık yapanların yakından bildiği Kazık Dağı 3757 metre yüksekliği ile Niğde’de, Aladağlar Bölgesinde. Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Niğde’de yatırımlarını tamamlamış; önemli bir üniversitedir. Niğde’nin rakımı 1239 metredir.