Ebeveynlerin çocukları, kendileri gibi yetiştirmesi normaldir. Ya da diğer uca doğru hareket ederler. Her halükarda, kendi ebeveynlik tecrübelerine ve onlardan aldıkları sonuçlara göre hareket ederler.

Hiç sahip olmadığımız güvenli bağlamayı benimsemeyi öğrenmek

Bir yetişkinin, bir çocukken kendilerini güvensiz veya endişeli hissettikleri bir bağları olduysa, çocuklarıyla güvenli bir bağ kurmasını sağlamak çok zor olabilir. Bu yüzden bakıcıların kendileri üzerinde çalışması önemlidir. Bunu kendi başlarına ya da bir terapistin yardımıyla yapabilirler. İyi yaparlarsa, güvenli bir bağlantının temel bileşenlerini sağlayabilirler.

Bu bileşenler nelerdir? Sürekli güvenlik, yakın olma arzusu ve duygusal düzenleme. Bir ebeveyn bu yönlerden eksik kalır ya da bu yönleri içselleştirmezse, çocuklarına da bunları iletmeleri çok zor olacaktır. İstenmeden, aslında güvensiz bir eki teşvik edeceklerdir.

Terapi nasıl yardımcı olabilir?

Bu süreç, özellikle herhangi bir ilişkide hiç bir zaman güvenli bir bağ kuramayan kişiler için gerçekten zor görünebilir. Böylece, bir terapist, temel olarak güvenli bir bağ kurma süreci çerçevesinde çalışacaktır. Sonuçta, güvenli bağlanma sadece ebeveynler ve çocuklar arasındaki ilişkilerde değil, aynı zamanda romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar gibi diğer ilişkilerde de geçerli bir kavramdır.

Terapist farklı alanlarda size yardımcı olacaktır: duygularınızı tanımlamak, onları anlamak ve doğru bir şekilde dışarıda bırakmak. Bu manada, duyguları baskı altına almaya çalışmak yaygındır. Meseleler travma kaynaklı olabilir. Ancak bu konular hakkında konuşmak ve hikayenizin bir parçası haline getirmek, güvenli bağlantı için kalbinizi açmanıza çok yardımcı olacaktır.

Güvenli bir şekilde çevrenizdeki kişilerle nasıl bağlantı kuracağınızı öğrendiğinizde ve güvensiz ya da endişeli bağlarınızı geride bıraktığınızda, bir sonraki adımı atmanın ve çocuklarınızla yeni bir şekilde bağlantı kurmanın tam zamanıdır.

Amaç, çocuğunuza güvenli bir bağ duygusu kazandırmak olsa bile, önce kendinize iyi bakmanız önemlidir. Size yardımcı olabilecek şey, çocuklarınızı düşünmek ve kendinize iyi davranmak için motivasyon kaynağı bulmaktır.

Çocuklarınızın hayatlarının ilerleyen safhalarında duygusal bağımlılık ve depresyondan muzdarip olmasını ister misiniz? Kimseyle sağlıklı bir ilişki kuramamaları ve terk edilmekten ölesiye korkmaları gibi konularda yardımcı olmak ister misiniz? Bu tür durum düşündüğümüzden daha fazla meydana gelir.

Daha iyi olmaya çalışmak, sadece çocuklarımız için değil, aynı zamanda kendimiz için de önemlidir. Dengenin tadını çıkaracağız. Daha mutlu olacağız. Ve ilişkilerimiz çok daha iyi olacak. Kesinlikle Buna değer! O zaman diğer insanlarla nasıl sağlıklı ilişki kuracağımızı öğrenelim ve çocuklarımıza asla sahip olmadığımız güvenli bağları sunalım.