Kamu yararına olan işleri yapmak devletin görevidir. Zira, kamu yararı söz konusu olduğu zaman, gider-gelir hesabı yapılmaz. Aslolan, toplumun müşterek menfaatlerinden oluşan yararı maksimuma çıkarmaktır.

Kamu yararına ilişkin konular, özel sektöre bırakıldığı taktirde, toplam yarar azalıyor. Çünkü, özel sektörün amacı kar etmektir. Karını artırmak isteyen özel sektörün ilk işi, hizmet bedelini yükseltmek oluyor.

Kamu yararına ilişkin konularda rekabet düzeni işlemez. Toplum rekabet düzeninin getirdiği faydadan istifade edemez. Fiyatı, tekel konumundaki hizmeti veren saptar. Kamu zararına, tekelci karlar oluşur.

Kamu yararına konu hizmet, özel sektöre devredildiği zaman, hizmet ikinci plana düşer. En kötü hizmet en yüksek fiyat ile halka yansır.

Bu durum, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında yaşanıyor. TÜVTÜRK tekel karı peşinde, sürekli fiyatları artırıyor. Bununla da yetinmiyor, denetimsiz geçmiş zamanı da ücretlendiriyor.

Araç denetleme istasyonları, fiyatları o kadar yükselttiler ki, vatandaş, araçlarını denetime götürecek parayı bulamıyor. Sistem tıkanıyor. Özel sektör, kamu yararını azaltma pahasına kar ediyor.

Kamu yararının maksimize edilmesi için, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarının, kamulaştırılması gerekiyor.