Nato, 1949 yılında Sovyet yayılmacılığına karşı kurulmuş idi. 1990 yılında, Sovyetler dağıldı. Rusya, Doğu Avrupadaki askeri varlığını geri çekti. Varşova Paktı diye tanımlanan, Nato karşıtlığına ilişkin örgütlenmeye son verildi. Sovyet yayılmacılığı ortadan kalktı. Ama, Nato yaşıyor.

İşlevi olmayan her şey sonlanır. Natonun şu anda işlevi yok. Suni olarak yaşatmaya çalışılıyor. Bu amaçla düşman yaratılıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki sorunlar bahane ediliyor. Daha önce Rusya ile Gürcistan arasındaki sorunlar bahane ediliyordu. Çin bahane ediliyor. Natoyu yaşatmak için sebep aranıyor.

Nato'da, karar verici güç Amerika Birleşik Devletleridir. ABD'nin uluslararası siyasete bakış açısı, Nato siyasetini de tayin eder. Amerikan uluslararası siyasetinde belli kriterler vardır. Bunlar değişmez. Sıralayalım;

1. Dolar, uluslararası geçerli rezerv para olarak korunacak ve kollanacaktır. Bu amaçla yürütülen ekonomi politikalarına Nato üyeleri karşı çıkamaz. Karşı çıkanları, ABD cezalandırır. Müttefik olmak sonucu değiştirmiyor.

2. ABD uluslararası sorunlara çözüm üretmez. Aksine yeni sorunlar yaratır. Sebebi, uluslararası sorunlar arttığı zaman rezerv paraların nakit tutulma oranı artıyor. Rezerv para tutulması arttıkça, dolardan elde edilen senyoraj kazancı çoğalıyor. Nato bu amaca hizmet etmek durumundadır.

3. Dolar egemenleri, dünyadaki devletlerin bölünmesini ister. Küçük devletlere bölünmüş ülkeler, DÜNYA BANKASI-IMF ve DOLAR yoluyla kolay idare ediliyor. Bölücü siyaset sonuna kadar desteklenir. Nato üyesi olmak, bu bölücü siyasetin muhatabı olmaya mani değildir. Nitekim, ABD, PKK/PYD teröristlerini destekliyor. Nato, buna karşı siyaset üretemiyor.

4. ABD, dünya silah sanayi üretimindeki rantını başkasına kaptırmaz. Nato üyelerine, silah standardizasyonu adı altında, ABD, kendi silahlarını pazarlayacaktır. Batının cari fazlalıklarını elinden alacaktır.

5. Amerikan ekonomisi, Çin karşısında rekabet gücünü kaybetti. Çin, Afrikanın yüzde 30 unu ele geçirdi. Çin, Nato ülkesi Türkiye ile Swap anlaşmaları yapıyor. Elindeki TL ile Türkiyeden mal satın alıyor. Dolar yerine ulusal para kullanan ülkeleri ABD tehdit olarak algılıyor. Hedefine Çini de ekledi. Nato, bu amaca hizmet etmekten kendini kurtaramayacaktır.

6. Afganistan fakir bir ülke. ABD, aradığını bulamadı. Afganistandan çekiliyor. Bu çekilme, Afganistanda askeri boşluk yaratacak. Boşluğu Çinin doldurmasından korkuluyor. Natoya, Afganistanda görev verilerek, soruna çözüm aranıyor. Nato ülkesi Türkiye Afganistandaki göreve sıcak bakıyor.

7. Türkiye, Natodan Patriot füze sistemini talep etmişti. Bu talep kabul görmedi. Türkiye de aynı işi gören S 400 leri Rusyadan satın aldı. Bu duruma en çok ABD karşı çıktı. Parasını aldığı halde F 35 uçaklarının teslim etmiyor. Bu sorun, Nato içerisinde çözülmeye çalışılacak. Ancak, sonuca ulaşılamayacak. Zira, Nato ülkeleri Türkiyenin savunma sanayindeki gelişmelerden son derece rahatsız oluyor.

8. Nato halen Batı Kulübü gibi. İçlerinde sadece Türkiye yabancı. Yabancılaşma sorunu, 69 yıldan beri çözülemedi. Türkiyeye, Nato yönetiminde bir sandalye dahi verilmiyor. Bu yabancılaşma, Türkiye ile Nato arasındaki ilişkilerin, pamuk ipliğine bağlı şekilde, yürümesine neden oluyor.