Sanayileşen ekonomielr, bell bir aşamaya geldikleri zaman, ORTA GELİR TUZAĞI diye tanımlanan bir sorun ile karşılaşıyor. Bu tuzağa yakalanan ekonomiler, gelişmiş ekonomiler ile aradaki farkı kapatamıyor.

Orta gelir tuzağı, fert başına düşen milli gelirin 10.000 dolar civarında oluşması ile meydana geliyor. Ekonomistler, kriter olarak, ABD ulusal hasılasını aldılar. Orta gelir tuzağı, Amerikan halkının fert başına düşen gelirinin yüzde 20 si ile ölçülüyor.

Türkiye 2012 yılında, Orta Gelir Tuzağına yakalandı. Bir türlü kurtulamıyor.

Bizim ekonomimizin uzun vadeli büyüme trendi yüzde 5 dir. Bu büyüme oranı ile ile Orta Gelir Tuzağından kurtulmamız mümkün değil. En az yüzde 7 büyümemiz gerekiyor.Yüzde 7 lik büyüme oranı için, yatırımların yönünü katma değeri yüksek mal ve hizmet üretimine döndürmemiz lazım.

Türkiye son yıllarda, verimi düşük alt yapı yatırımlarına önem verdi. Finansal krizler ile uğraşıyor. Verimi yüksek sanayi üretimi adeta unutuldu. Taşa toprağa, kıt kaynaklarını yatırmaya devam ediyor. Trabzonda havalanı var. 70 km ötedeki Rizeye havalanı yapıyor. Tamamı zarar olan Kanal İstanbul yatırımında ısrar ediyor.

Halbuki ülkenin İLAÇ, YAZILIM, ELEKTRONİK, OTOMOTİV, UÇAK VE SİLAH SANAYİ gibi verimi yüksek sektörlere yatırım yapması gerekiyor.

Ekonomide kaynaklar sınırlıdır. Sınırlı kaynakları, verimi düşük yatırımlarda harcayan Türkiye ne yapmak istiyor?