Dünyanın en zor coğrafyalarından birisidir.  Bu bölge hem doğal kaynakların çok olduğu bir bölge; hem de  kuraklık  nedeniyle  (çöl oluşumu)   tarımsal üretimin en az olduğu bir bölgedir.  Ekvatora (sıcak iklim yapısı ) nedeniyle; özellikle  güneydeki ülkeler kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde; en az yapılabildiği bir coğrafyadır. Sadece İsrail ve Mısır tarımsal üretimde ileri durumdadırlar; Çünkü Mısır  Nil Nehri nedeniyle (Tarımsal sulama imkanı var)  iyi durumdadır.

     Peki Ortadoğu Ülkeleri hangileridir. Bu coğrafyaya göre Türkiye’de bir Ortadoğu Ülkesidir.  Ancak resmiyette Türkiye Cumhuriyeti Avrupa ve Avrupa Birliği Ülkesidir.  Suriye, Irak, Katar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs, İsrail,  Lübnan, İran,  Filistin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri,  Umman, Kuveyt, Bahreyn,  Yemen, Mısır.

     Bu coğrafyada doğal kaynakların  (Ekonomik çok büyük değeri olan kaynaklar / petrol, doğalgaz )  en çok olduğu ülkeler İran, Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri,  Umman, Bahreyn;  İsrail’in  de doğalgazı var; Suriye ise  dünya petrol rezervinin 29 cu  %  0,14 sırasındadır.  Bu coğrafyada kaynakları kısıtlı olan ülkeler  Ürdün, Lübnan, Filistin, Yemen gibi ülkelerdir.

       Bu ülkelerden İsrail oldukça kalkınmış  bir ülkedir; gerek tarımda, gerek sanayi ve teknolojide  önemli bir yere gelmiştir.  Peki bu coğrafyadaki birçok ülkenin çok değerli ve yüksek miktarlı kaynakları olmasına rağmen;  kimi ülkeler kalkınamamış ve hayat standardı oldukça aşağıdadır.  Bu coğrafyada bitmez tükenmez savaşlar; iç anlaşmazlıklar, yetersiz demokrasi uygulamaları  ve dinsel etkiler;  bu ülkelerdeki hayat standardını yükseltmemiş; tersine düşürmüştür.  Örnek olarak Suriye’den  Türkiye’ye mecburen gelen sığınmacılardır.  Ortadoğu’daki birçok ülkede demokrasi standardı çok aşağıdadır. Bu yüzden  bazı  ekonomik olumsuzluklarla  karşı karşıya kalabiliyorlar.