Doktora başvurular arasında üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra ikinci sıklıkla bel ağrıları gelmektedir.Bel ağrısı sadece endüstride ağır işlerde çalışanların sorunu değildir. Daha az sıklıkta olmakla birlikte, ofis çalışanlarının ve bilgisayar kullananların da hastalığıdır. Sporcular da bel ağrısı için risk grubundadırlar. Hem her yaş grubundaki profesyonel sporcularda, hemde fiziksel aktivite olarak spor yapanlarda yaralanmalar en sıklıkla bel bölgesinde görülür. Bel ağrısının yaygın olarak görüldüğü sporlar futbol, golf, kürek ve jimanstik ve ağırlık kaldırmadır.

     Bel ağrısı spordan uzak kalmanıza yol açan en yaygın nedenlerin başında gelir.Belde hissedilen katılık ve ağrı yakınmasıdır.

     Bel ağrısı genellikle omurgayı yerinde tutan kasların ve bağların zorlanması sonucu oluşur.Omurga,içinden vücudun tüm alanlarına dağılan sinirlerin geçtiği omur kemiklerinden meydana gelir.Omurgayı yerinde tutan bu kas ve bağların zayıflaması ile omurga dengesi kaybeder ve ağrı oluşur.Bel problemleri,omurlardan çıkan sinirlerin vücudun tüm bölümlerine dağılmasından dolayı vücudun herhangi bir yerinde ağrı ve kuvvetsizliğe neden olabilir.

     Sportif aktiviteler sırasında kemik ve diskler üzerine binen sıkıştırıcı kuvvetler ile ligaman,tendon ve kaslar üzerine etki eden gerilim kuvvetlerinin birlikte etkisi aktivite kaynaklı bel zorlanmasına neden olabilir.

     Ayrıca sportif aktiviteler sırasında yapılan ani birleşik/karmaşık hareketler de (yana ve öne eğilme,yana eğilme ile beraber belde zorlayıcı dönme) bel zorlanmasına yol açabilir.Bel ağrılarında şikayetler:

-Bel hareketlerinde sınırlılık ve katılık vardır.

-Bel ve bacaklarda ağrı olabilir.

-Ağrı sadece belli pozisyonlarda olabilir.

-Ağrı sadece bir bölgede hissedilebileceği gibi kalçaya ve uyluğa yayılabilir.

Bel ağrılarında sportif rehabilitasyonun amacı en erken ve güvenli şekilde sportif aktiviteye dönüşü sağlamaktır.Erken dönmede spora dönüş şikayetlerimizin daha da kötüleşmesine ve kalıcı olmasına sebep olabilir.Spora dönüş için bel ağrısının tamamen geçmiş olması önemlidir.Spora dönüşte bel hareketlerimizi rahatlıkla yapabilmeliyiz.Ağrısız bir biçimde koşup sıçrayabilmeliyiz.Rahatlıkla eğilip kalkabilmeliyiz.

     Bel ağrısını önlemek için:

-Günlük işleriniz sırasında otururken arkası düz destekli bir sandalyeye oturun ve sırtınızı arkaya dayayın.

-Günlük işleriniz sırasında ağır bir eşya kaldıracağınız zaman belinizi düz tutun ve diz ve kalçalarınızı bükün.

-Günlük işleriniz sırasında eşya taşırken kollarınızı vücudunuza yakın tutun ve bükün.

-Antreman sırasında belli destekleyen kasların kuvvet ve esnekliğini arttırmaya yönelik doktorunuz tarafından tarif edilen egzersizleri yapın.

-Müsabakalar sırasında belinize fazla yük binecek zorlayıcı hareketlerden kaçının ve bu amaç doğrultusunda spora özgü teknik becerinizi geliştirmeye özen gösterin.