Bir konuda en tehlikeli bilgi yarım bilgidir. Yarım bilgili doktor, hastayı öldürür. Yarım bilgili Pilot uçağı düşürür. Yarım bilgili ekonomist ekonomiyi batırır.

Son günlerde, ülkeye para girişi var. Muhalif kesim bu para girişinden rahatsız. Rahatsız oluyor, çünkü, ödemeler dengesi pozitif bakiye ile kuruluyor. Pozitif bakiyenin sonuçları kurlara yansıdı. Son iki aydan beri, kurlar fazla değişmiyor. Kurlar değişmeyince, ufukta ekonomik istikrar görünüyor. Ekonomik istikrarsızlıktan prim toplayan kesimin ümitleri tükeniyor.

Ulusal sermaye para girişinden rahatsız. Ulusal sermayenin sözcüsü Dünya Gazetesinin, olumsuz değerlendirmeler var. Bu değerlendirmelerin tutarlı tarafı yok. Zira ülkeye giren her birim para, sermaye arzında artış yaratıyor.

Ülkemizin sermaye birikiminde eksiklik var. Sermaye artışı ile ekonomimiz büyüyor. Sermaye/Emek oranı, sermaye girişi ile küçülür. Artan sermaye sayesinde, emeğin verimi yükselir ve ücretler artar. Ücret artmasını istemeyen ulusal sermayedarlar ''para girişini kötü bir durum olarak'' taktim ediyor.

Sermaye girişinden rahatsızlık yeni değil. İstanbul sermayesi ''Tekelci Tutumunu'' hiç değiştirmedi. Onlara göre Batıdan gelen para meşru. Diğerleri meşru sayılmıyor. Gerekçe her zaman bulunur. Halbuki sermayenin ülkesi yoktur. Nerede, kendini güvende hisseder ise oraya akar. Güven yerinde ise, tayin edici faktör faiz ve kar dır. Türkiyede reel faizler yüksek. Karlar da yüksek seyrediyor.

Son yıllarda, savunma sanayinde Türkiye başarılara imza attı. Savunma sanayi tam kapasite çalışıyor. Üç yıllık hazır talep var. Talep giderek artıyor.

Uluslararası piyasada mal satmak, karşılaştırmalı maliyet üstünlüğüne bağlıdır. Bu üstünlüğü yaratmak gerçekten zordur. Türkiye, müşterilerine güven verdi. Tedarik sektöründe ambargo ile karşılaşmayacağını anlayan ülkeler, Türkiyeden iha, siha, lazer güdümlü füze alıyor. Daha dün, Macaristan Başbakanı Türkiyede idi. Zırhlı taşıyıcı ve iha siparişi veriyor.

Türkiyenin kar açısından çok avantajlı bir durumu yakalaması, uluslararası sermayeyi harekete geçirdi. Ülkeye para girişi hız kazandı. Bu durumu fark eden hükümet, para girişine yüzde bir vergi koydu. Bu vergi, giriş zamanına bağlı olarak yüzde 3 lere kadar artıyor.

Vergisini ödedikten sonra meşruiyet sorunu da ortadan kalkıyor. Ülkeye bu hızla sermaye girişi devam ettiği taktirde dört ekonomik sonuç ortaya çıkacaktır.

- Birincisi ücretler artacak,

- İkincisi faizler düşecektir,

- Üçüncüsü, ülkenin ödemeler dengesi sorunu sonlanacaktır,

- Dördüncüsü, ekonomi hızlı büyüme sürecine girecektir.

Siyasi sonuç almaya yönelik değerlendirmeler beni ilgilendirmiyor. Benim için önemli olan ülkemdir. Sermaye girişi ülkemin yararına işliyor.