Marmara Üniversitesi İNGİLİZCE EKONOMİ FAKÜLTESİNDE 10 yıldan fazla SERMAYE PİYASASI dersleri verdim. SERMAYE PİYASASI adında kitabım 1990 yılında yayımlanmıştır. Merak edenler, Şinasi Kara SERMAYE PİYASASI diye internete yazabilir. İznim olmadığı halde, korsanlar kitabımı basmışlar ve satıyorlar. “Halk yararlanıyor” diye göz yumuyorum.

Sermaye piyasası denilince akla MENKUL KIYMETLER BORSASI gelir. Zira, Menkul Kıymetler Borsaları, sermaye piyasasının ORGANİZE kurumlarıdır. Sermaye birikimine katalizör görevi yaparlar.

Menkul Kıymetler Borsalarında. İKİ FARKLI PİYASA vardır. Bunları birncil ve ikincil piyasalar olarak tanımlıyoruz.

İkincil piyasada, daha önceden borsaya girmiş olan hisse senetleri alınır ve satılır. İkincil piyasaların amacı, birincil piyasayı işletmektir.

Birincil piyasalarda, ilk defa halka arz edilen hisse senetleri alınır ve satılır. Halka arz edilen hisseler satıldığı anda, birincil piyasa kapanır. Her halka arz, birincil piyasanın açılmasına neden olur.

Borsaya giren para, birincil piyasalardan çıkar ve sermaye birikimine katkıda bulunur. Borsanın amacı da budur. Sermaye biriktirmek.

İkincil piyasaya para girişi olduğu zaman, endeks yükselir. Yükselen endeks, birincil piyasanın işlemesine hız kazandıracaktır. Bu nedenle, yükselen endeksin çok daha yükseleceği beklentisine giren amatörler para kaybeder. Zira, borsadan para çıkışı olduğu zaman endeks yükselemez.

Faiz hadleri ile menkul kıymetlerin değeri arasında ters ilişki vardır. Piyasa faizi yükseldiği zaman, menkul değerlerden çıkş olur ve değeri düşer. Menkul kıymetin değeri yükseldiği zaman faiz getirisi düşer. Bu nedenle, sabit getirili kıymetlere yatırım yapanlar, piyasa faizlerini yakından takip etmelidir.

Borsada amatörlere yer yoktur. Şirketlerin bilançolarını ve gelir tablolarını incelemeden, hisse satın almak büyük risk taşır. Riski azaltmak için, mutlaka uzmanlara danışmak gerekiyor.