Covit 19 salgınından önce, dünya doların geleceğini tartışıyordu. Başta Çin olmak üzere, Rusya, İran ve Türkiye ulusal ''paralar ile ticaret yapalım'' diyerek uluslararası topluma sesleniyordu. Hindistan tartışmayı ilgi ile izliyor, katılmak için fırsat kolluyordu. Covit 19 yüzünden, ekonomiler daralma sürecine girdi. 123 ülke IMF'nin kapısını çaldı. IMF'den dolar üzerinden borç istiyor.

IMF, dünkü yayınladığı raporunda ''83 ülkeye 160 milyar dolar borç verdiğini'' açıklıyor. IMF, dolar baronlarının ekonomik denetim kurumudur. IMF'den borç alan bir ülke hükümeti, ekonomik egemenliğini IMF'ye kısmen devrediyor. Dolar baronlarının amacı da bu. Ekonomik egemenliği devralmak. Dolar ile dünyayı idare etmek. Her ekonomik kriz bunların işine yarıyor. Amaçlarına ulaşmada vesile oluyor.

Neden ülkeler IMF'den borç alılar?

En önemli neden, ürettiğinden daha çok tüketmektir. Kişi, aile ya da toplum ürettiğinden daha çok tüketemez. Tüketir ise, cari açık verir. Cari açık veren ülke borçlanarak, açığını kapatır.

Diğer bir neden, tasarrufundan daha çok yatırım yapmasıdır. Tasarruflar yatırıma sınır koyar. Tasarruf yetmediği zaman, ülke, dışarıdan borçlanarak yatırımları gerçekleştirebiliyor. En ucuz parayı IMF'den buluyor.

Yatırımları yapmak yetmez. Yatırımların verimli olması da gerekiyor. Faiz maliyetini ödemeyen yatırımlar verimsiz oluyor. Elde ettiği kaynaklar ile verimsiz yatırım yapan ülkeler, kaynaklarını israf eder ve aldığı kredileri geri ödeyemez. Bunu bilen IMF verimsiz yatırımları finanse eder. Adına kamu yararı, bazen güvenlik diye gerekçe sunuyor. Amaç ülkeleri borç batağına sokmaktır.

Ülkeleri borç batağına sokmanın yolu, devletleri borçlandırmaktan geçiyor. Zira hükümetler aldıkları parayı çar-çur ederler. Ya eski borçları ödemekte kullanırlar. Ya da silah gibi, tüketim harcamalarında kullanırlar. Kamu yararı adına verimsiz yatırım yaparlar. Bu nedenle IMF hükümetlere borç verir. Özel sektör ile ilgilenmez. Devlet borç aldığı zaman, gelecek kuşakların omuzuna borç yükü aktarılıyor. Borç alan ülkeler emir alır. Ekonomi ve maliye politikası kanalıyla, IMF borçlu ülkeleri idare ediyor. IMF'ye borçlu ülkelerin ekonomik egemenliği kayboluyor.

Kovit 19 salgını, dolar baronlarının işine yaradı. Nitekim IMF raporuna göre, son ekonomik daralma yüzünden, 83 ülke IMF den borç almış. Diğerleri sırada bekliyor. Bu realite, dolar egemenliğinin uzun süre devam edeceğine karine sayılıyor.