Tarihin her döneminde, piyasa ile siyasi otorite arasında çatışma olmuştur. Tarihin hiç bir döneminde, siyasi otorite başarlı olamadı. İngiliz ekonomistler (Market beats you= Piyasa seni döver) diyerek Kral ve Kraliçeyi uyarmışlardır.

Siyasi güç sahiplerinin, piyasaya boyun eğmesine yönelik tarihi olaylar çoktur. Tarihte yaşanmış ve piyasa gücünün, siyasi güçten daha üstün olduğunu yaşatarak öğreten üç olayı aşağıya çıkarıyorum. Zira tarih yanılmıyor. Tekrar ediyor. Tarihten ve ekonomik olaylardan ders alamayanlar kaybediyor.

1. Piyasanın gücü karşısında, siyasi güç sahiplerinin ''idari ve askeri güçleri'' iş görmez. Piyasa, din kurallarına dahi yön verir. Nitekim Kuran ''İHTİYAÇTAN FAZLASINI İNFAK EDECEKSİN=ZEKAT OLARAK VERECEKSİN'' hükmünü getirmiş idi. Hz Peygamber 632 yılında ölünce, Araplar, İnfak hükümlerine uymadılar. İhtiyaçtan fazlasını zekat olarak vermediler.

Birinci Halife Hz. Ebubekir, Zekat kuralını uygulamak için ordu kurdu. Tarihe İRTİDAT SAVAŞLRI diye geçen, siyasi uygulama yapıldı. Binlerce kafa kesildi. Ancak sonuç alınamadı. Araplar zekat ödemiyor. Malını saklıyor. Allahın emrine uymuyordu. Savaş ile çözüme ulaşılamayacağını gören Hz. Ebubekir ''ZEKAT KURALINI, KIRKTA BİR OLARAK'' değiştirdi. Siyasi ve dini otorite, piyasanın gücü karşısında, Kuran Hükümlerinde değişikliğe gitmek zorunda kalmıştır.

2. Hristiyanlıkta ''Faiz Yasak'' idi. Ama uygulanıyordu. Tapınak Şövalyeleri, faiz yoluyla para kazanıyordu. Papa pay istedi. Verilmeyince, Tapınak Şövalyelerinin başkanını 1315 yılında idama mahkum eden, borçlu Fransız Kralının kararını Papa ''Tefecilik yaptılar'' diye onayladı. Ama, Avrupada tefecilik durmadı. 1520 yılında Papa ''Borç veren risk omuzluyor. Riskin karşılığı olmalıdır'' diyerek fetva verdi ve sonunda piyasa Papayı dahi yola getirdi.

3. İkinci Abdulhamit, güçlü bir Padişah idi. Ancak onun gücü, paraya yetemedi. Osmanlı 1881 yılında iflas edince, Düyunu Umumiye diye tanımlanan, kurumun oluşmasına ilişkin anlaşmayı imzalamak zorunda kaldı. Düyunu Umumiye, yabancı bankerlerden oluşuyor, Osmanlı ülkesinde, borca karşılık vergi topluyordu. Osmanlı ekonomik egemenliğini kaybetmişti. Siyasi egemenlik kaybı uzun sürmedi.

Siyasi otorite ile piyasa arasında yapılan kavgayı, piyasa kazanıyor. Piyasanın kazanma nedeni, EKONOMİK KURALLARDAN geliyor. Ekonomik kurallara uymayan siyasi güç sahipleri kaybediyor.

Son günlerde, ekonomik prensiplere uymayan Türkiyedeki uygulamaların kazananı piyasa olacaktır. Zira, piyasa, siyasetten daha güçlüdür.

''Market beats you = Piyasa seni döver'' söyleminin gerisinde tarihi tecrübeler yatıyor.