Ağustos ayı fındık hasat zamanıdır. Fındık hasadı zor olmasına rağmen zevklidir. Bu yıl fındıkçıya en büyük sürprizi devlet yaptı. Destekleme alım fiyatını 10 lira olarak açıkladı. Bu fiyat fındıkçının maliyetini karşılamıyor. Müstahsil memnun değil.
Türkiye, dünya pazarlarına en çok 500 bin ton fındık satabiliyor. 2017 yılı rekoltesi 700 bin ton olarak hesaplandı. 200 bin ton fazla fındık ne olacak? Sorun fazla üretimden kaynaklanıyor.
Klasik Ingiliz Ekonomislerinden Gregory King tarım ekonomisindeki önemli bir kanunu fark etti. Tarımsal ürünleri fazla üretmek hasılada artış sağlamıyordu. Tarımsal ürün talep esnekliğinin düşük olması bu sonucu yaratıyordu. Ekonomi bilimi onun adına izafeten olguyu KING KANUNU olarak tanımlıyor.
Ekonomideki King Kanunu işlerliğini fındık piyasasında sürdürüyor. Bu ekonomik kuraldan habersiz bir takım kişiler "komplo teorileri" kurguluyor. Yok efendim yabancı bir şirket gelmiş, fındık fiyatını düşürüyormuş, müstahsilin elinden tarlaları alacakmış, büyük plantasyonlar kuracakmış.
Bunların tamamı tevatür ve Karadeniz insanını tanımıyor. Karadeniz insanı toprağını satmaz. Bir metre toprak için Karadeniz'de kavga çıkar. Karadenizli için toprak namustur. Kardeşine, akrabasına bedava verir, başkasına satmaz. Yabancı şirket Karadeniz'de plantasyon kuramaz. Hayal ile uğraşmayın.
Bu yıl 200 bin ton fazla fındık, destekleme alım ile, devlet tarafından satın alınabilir. Peki, gelecek yıl ne olacak?
Devamlı devlet kaynaklarını kullanarak sorun çözülemez. Bu durum Fiskobirlik tarafından yıllarca uygulandı. Fiskobirliğin zararı hazine tarafından ödendi. Ödemeler vergi mükellefinin sırtına yüklendi. Yetmedi para basılarak ödendi. Fiskobirlik zararları enflasyona neden olan "Kara Deliğe" dönüştü.
Bu yıl başa dönülüyor. Fiskobirlik yerine TMO kullanılıyor. Hazinenin kaynakları kullanılıyor. Kaynak israfının bedelini Türk Milleti ödüyor.
Sorunun çözümü, fazla üretimin bir şekilde önlenmesinden geçiyor. Bu nedenle, fındık üretim sahalarının daraltılmasından başka çare yok. Bir an önce uygulamaya başlamak gerekiyor.