Yaşadığımız deprem felaketi sonrası oldukça fazla can kaybı yaşadığımız gibi; çok büyük yıkımda oluştu. O halde özellikle idari yönden çok güçlü Belediyelere ihtiyaç var. Özellikle  çok güçlü makine parkı;  güçlü ve yeterli sayıda ihtiyaç olan,  her kademede teknik personel yapısı; yerinden yönetimde son derece önemlidir. Özellikle alanların taranıp, zemin yapılarının raporlanması son derece önemlidir. O halde yapılaşmanın olacağı her yere ait, zemin etüdü raporu olmalı;   Eğer zemin fay hattı veya yakınında değilse; ve zeminde bina yapmaya yeterli kuvvet varsa; bina veya binalaşmaya; 4 katı geçmeyecek şekilde izin verilmeli.  Yeterli zemin kuvveti olmıyan yerler, tarım alanı olarak; değerlendirilmelidir. Kahramanmaraş Merkezli deprem bölgesi olan tüm alanlarda; yukarıda anlatmaya çalıştığım uygulama devreye girmeli.  Aksi halde sonuç felaket oluyor.

     Büyükşehir Belediye Kanununda sonradan yapılan değişikliklerle yasa çok olumlu hale geldi. Büyükşehir olmıyan;  diğer şehirlerde bu yasaya benzer bir yasa TBMM de çıkarılırsa sanırım çok daha faydalı olacak; İl ve  İlçe sorunları; hem İl Bütünşehir (Tamşehir) Belediyesi’nde; hem ilçeler belediyelerinde  bilinecektir. Büyükşehir yasasında olan; İlçe Belediye Başkanları;  Büyükşehir Belediye Meclisi’nin doğal üyesi; yasaya göre belirli sayıda İlçe Belediye Meclisi üyesi de,  Büyükşehir Belediye Meclisine de katılıyorlar. Dolasıyla sorunlar çift taraflı; hem İlçe Belediyesi; hemde Bütünşehir Belediye Meclisi’ne geldiği için biliniyor; ve çözüme yönelik tedbirler hemen alınabiliyor.

     Eğer Büyükşehir olmıyan diğer şehirlerde de bu yasanın benzeri veya aynısı TBMM de yapılır ve yasalaşırsa; sorunların çözümü; şimdi olduğu gibi beş ayrı kurumdan veya idareden değil; sadece Bütünşehir ve İlçe Belediyesi’nde çözülecektir.  Sorunlar çift taraflı bilineceğinden; çözüme yönelik tedbirler kolayca alınabilecektir. (Mali güçleri çok artacaktır.) Mevcut durumda İl Özel İdaresi;  İlin köyleri dahil; her tarafının sorunu ile görevli; İl Belediyesi (Merkez İlçe )  metrepolünün sorunları ile görevli; İlçe Belediyesi; İlçe metrepolünün sorunları ile görevli; (Köyler hariç) Belde Belediyesi; beldenin  sorunları ile görevli; Karayolları da Belde’nin  ana yolunu yapmakla görevli.  Bu hantal yapı sorunları olması gerektiği gibi; çabucak çözemiyor. Gerek İl, gerekse İlçe; gerekse Belde Belediyelerinin mali güçleri; görev alanı bölünmesi nedeniyle az;  Özel İdare’de  İl’in tüm sorunlarına baktığı için bütçesine göre yetiştirebildiği oranda yapabiliyor.  Yerinden takiple ruhsatlandırma yeterince yapılamıyor.  Yalnız Bütünşehir yasaı çıktığında; şimdi olduğu gibi şehirlerde emlak vergisi; binde 1 oranıyla uygulamaya koyulmalı. Kırsal mahalle muaflıkları ve indirimleri,  getirilmeli;  hayvancılık yapanlara; hayvan sayısına göre; belirli miktar su ücretsiz olmalı.

      Bütünşehir olduğunda İl Özel İdarasi kalkacağı için; Valilikler Büyükşehir Yasaında olduğu gibi görevlerine devam ederler.