Ülkemizin nüfusu yaklaşık, şu anda 85,4 milyon civarındadır. Haliyle 2023 te Ülkemiz yaklaşık 56 milyon 693 bin ziyaretçide aldı; böylece özellikle kırmızı et açığı hayli yüksek durumda; buna göre kırmızı et fiyatları devamlı yükseliyor. Şubat 2024 verilerine göre Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısı 16 milyon 583 bindir. Küçükbaş hayvan sayısı ise yaklaşık 53 milyon dolayındadır. Özellikle büyükbaş hayvan sayısı yetersiz olduğundan bu yıl 600 bin canlı büyükbaş hayvan ithal edilecek; haliyle ithal gelen hayvanlar döviz cinsinden geldiği için iç piyasaya maliyeti yüksek oluyor. Buradan elde edilecek özellikle besilik hayvan eti; fiyat olarak hayli yüksek fiyata geliyor.

Nüfusumuza göre ihtiyacımız olan hayvan sayı miktarı yaklaşık 40 milyon civarındadır. Küçükbaş hayvan sayımızın da; yaklaşık 115 milyon civarına gelmesi gerekiyor. Eğer yurt içinde hayvan sayılarımızı; bu anlattığımız rakamlara yaklaşırsa; et açığı yetmezliği ortadan kalkacak; tam teşekküllü entegre et üretim tesisleri; hayvan üretim çiftliği içinde olursa, maliyetler düşecek; entegre tesislerin kendi dağıtım frigorotik tırlarıyla tüketim merkezlerine ulaşacak; fiyatlar hayvancılık(besicilik) yapanlarında kazanacağı; et maliyetinin en düşük olacağı şekilde tüketiciye ulaşacak; böylece tüketicide uygun fiyata ete ulaşacaktır.

Bütün iş bin baştan 30 bin büyükbaşa kadar hayvan çiftliklerinin kurulmasını sağlamaktır. Bu çiftliklere doğrudan hayvancılık yapan; kırsal alanda oturan yöre çiftçileri de ortak olarak katılabilir. Bu çiftliklerin kurulması İpard (TKDK ) kırsal kalkınma destekleri kapsamında kurulması sağlanabilir. Çok eskilerde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi’nde; havyan üretim çiftlikleri ve entegre et; üretim ve dağıtım tesisleri kurulabilir. Türkiye genelinde mevcut hayvancılık işletmeleri; yine üretimlerine devam edip; et fiyatlarının tüketiciye uygun gelen fiyattan ulaşmasını sağlıyabilirler.