Siyaset sosyolojisine göre, demokratik insanın davranışlarını ekonomik çıkarı belirliyor. Seçmen, ekonomik çıkarına zarar veren partiye oy vermiyor.
Sanayi toplumda ekonomik çıkar grupları üçe ayrılıyor. Zenginler, orta sınıf ve işçi sınıfı. Birey bu sınıflardan birine mensup olmanın bilinciyle hareket ediyor.
Sınıflar elde ettikleri gelirin kaynağına göre şekilleniyor. Zenginler mülkiyet geliri elde ederler. Orta sınıf emek geliri yanında mülkiyet geliri de elde eder. İşçi sınıfı ise sadece emek geliri elde eder.
Sınıfların siyasal davranışı bellidir. İşçi kesimi sosyal demokrat partilere oy veriyor. Zenginler sağ partilere oy veriyor. İktidarı orta sınıf tayin ediyor.
Orta sınıfın davranışı iki unsura bağlı olarak şekilleniyor.
1. Orta sınıf zenginleşiyor ise, mevcut iktidarı destekliyor.
2. Orta sınıf fakirlediği zaman oyu, kendine en yakın rakip partiye gidiyor.
Fındık müstahsili, aynı zamanda toprak sahibidir. Toprak sahibi olduğu için topraktan mülkiyet geliri elde ediyor. Dolayısıyla orta sınıftır. Ekonomi iyiye gittiği zaman toprak sahibi köylülerin oyu iktidar partisine gidiyor. Fındık müstahsilinin oylarında bu gerçeği görüyoruz.
Devletin bu sene ilan ettiği fındık fiyatından müstahsil memnun değil. Zira üretim maliyetini karşılamıyor. Müstahsil zarar ediyor. Bu zararın sebebi olarak siyasi iktidarı görüyor. Fakirleyen müstahsilin oyu rakip partilere yöneliyor. Fındık üretim bölgelerinde iktidar partisi oy kaybediyor.