Kovit 19 salgını sayesinde yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Esasen kurulmakta olan düzen, kendiliğinden geliyordu. Pandemi, bu gelişi hızlandırıyor.

1. Evden iş yapma dönemi başladı. İnternet üzerinden yapılabilen bankacılık ve mimarlık gibi hizmetler için iş yerine gitmek gerekmiyor. Evden iş yapılması sayesinde, trafik rahatlıyor. İnsanlara daha çok boş zaman kalıyor.

2. Alış-veriş internet üzerinden yapılıyor. Sadece ulusal değil, uluslararası ticaret de internet üzerinden gerçekleşiyor. İnternet üzerinden ticarete aracılık eden AMAZON adlı şirket dünyanın en büyük şirketine dönüşmüş idi. Covit-19 salgını bu dönüşümü hızlandırdı. Üreticiler, Amazon adlı şirket üzerinden, dünyanın her tarafına dükkan açıyor. Üretici-Tüketici dengesi en düşük maliyet üzerinden kuruluyor. Refah artıyor.

3. Eğitim İnternet Üzerinden yapılıyor. İnternet üzerinden ders veren üniversiteler vardı. Ancak, başarılı değildi. Covit-19 pandemi yüzünden, internet üzerinden eğitim ilk okul seviyesine kadar indi. Ancak, pratiğe dayalı eğitimde başarı sağlanamıyor. Doktor ve hemşire gibi meslekler, yüz yüze eğitimi gerekli kılıyor.

4. Bürokratik işlemler internet üzerinden yapılıyor. Devlet dairelerine giderek iş takibine gerek kalmıyor. Elektronik imza dönemi başladı. İnsanlar, memurun itici yüzünü görmekten kurtuluyor. Bürokratik formaliteler en düşük seviyeye iniyor.

5. Kumarhane, meyhane, kahvehane, ibadethane gibi katma değer yaratmayan, tüketici birimler kapanıyor. İnsanlar boş zamanlarını internet üzerinden değerlendiriyor.

6. İnternet sayesinde bilgiye ulaşmak kolaylaştı. Covit-19 pandeminin sağladığı boş zaman sayesinde, insanlar, daha çok bilgi ediniyor. Sorgulayan insan sayısı artıyor. Bilgi fiziki değerlere benzemiyor. Lavoisier'in ''biri alırsa, diğeri kaybeder'' kuralı, bilgi alışverişinde geçerli değil. Zira, bilgi verdikçe artıyor.

Bilginin egemen olduğu yeni bir dünya düzeni kuruluyor.