Siyasi yazılar yazmayı sevmiyorum. Ama bazen mecbur kalıyorum.

Türkiye'de gereğinden çok parti var. İYİ Parti adında yeni bir parti daha kuruldu. Önemli olan parti kurmak değil, kurulan partinin kitle partisine dönüşmesidir. Siyasi partiler, kitle partisine kolay dönüşemiyor. Sosyal otorite grubunun, siyasal uzantısı olarak kalıyor.

İYİ Partinin kurucularına bakıldığı zaman toplumun her kesiminden insanların partiye katıldığı görülüyor. İçlerinde milletvekili var, eski siyasetçiler mevcut. Dahası ilk defa kadın başkanlığında bir parti kuruluyor.

Son 15 yıldan beri, Türk kadınının Arap kültürünün baskısıyla aşağılanması ve yok sayılması neticesini veriyor. Zira Türk Kültüründe "yuvayı dişi kuş yapar" deniliyor ve kadın evin direği sayılıyor. Etki-tepkisini yaratıyor. Bu tepkinin, İYİ Partiyi "Kitle Partisine" dönüştürmesi mümkün görünüyor.

Siyasi ve ekonomik konjonktür de mühim.

Son 15 yıldan beri, Türkiye etkin bir muhalefet yaratamadı. İktidarın hatalarına rağmen, sürekli iktidarda kalmasının nedeni muhalefet idi. Hâlbuki muhalefet, iktidara alternatif olmalıydı. CHP kurmayları "muhalefet olarak hizmet etmeyi" tercih ettiler. Her şeye muhalefetin, Türkiye'de başarı kazanamayacağını göremediler.

Türk siyasal hayatında iktidarlar sürekli yıpranır. Yıpranmanın gerisinde ekonomik koşullar yatıyor.

AK Parti inşaat sektörünü tercih etti. Başlangıçta inşaat sektörü ekonomiye dinamizm kazandırıyor. Bu dinamizm ile parti iktidarda kalıyor. Fakat bir süre sonra, inşaat sektörü döviz yutan kara deliğe dönüşüyor.

Ak Parti bu ekonomik realiteyi zamanında fark edemedi. Halen de fark etmiş değil. Nedeni ise siyasi iktidarın, inşaat sektörü ile adeta bütünleşmiş olmasından kaynaklanıyor. Eski mücahitlerin, müteahhit olduğu söyleniyor. Siyasi iktidar, faizleri düşürerek kredi yoluyla emlak satışını artırma ve müteahhitleri kurtarma politikası uyguluyor.

Faizi düşürme girişimi kur artışı olarak sonuç veriyor. Zira, ihracatın kazandırdığı dövizler inşaat sektöründe yutuluyor. Geri dönmüyor. Döviz arzına katkı sağlamıyor. Kur artışı önlenemiyor. Kur artışının getirdiği sorunlar Ak Partiyi başarısız kılıyor.

Ekonomide başarısız olmak siyaseti doğrudan etkiliyor.

İYİ Parti, siyasi ve ekonomik konjonktürü iyi yakalamış görünüyor.