Ülkemizde yüksek hızlı tren (YHT ) yapımı çok eski yıllara dayanmasına rağmen; beklenen gelişme görülemedi. Şu anda belirli altı yedi il hariç; henüz Yurdumuzun çok büyük bir bölümüne YHT hattı yapılamadı ve YHT ulaşımı yok. Oysa yaşadığımız Karadeniz Bölgesinde;  özellikle yüksek hızlı trene şiddetle ihtiyaç duyuyor. Çünkü her tarafta ve özellikle şehirler arası yollarda çok yoğun trafik var; ve bu yoğunluk belirli saatlerde;  özellikle yazın  sahil kesitlerinde oldukça yüksek yoğunluklu trafiğe yol açıyor. Diğer yandan burası E 70 Uluslararası yol olduğundan  yoğun kamyon ve tır trafiği  vardır.  Bir diğer konuda Bölgemizde  nüfus yoğunluğu oldukça fazladır; ve dar bir sahil kesitinden ulaşım yapılmaktadır.

      Gürcistan sınırı  Sarp’tan başlayıp; Hopa, (Artvin)  Rize, Trabzon, Giresun,  Ordu ve Samsun’u birbirine bağlıyan hızlı tren rayları ile donatırsak; yaklaşık 520 km lik bir hızlı tren hattı oluşacaktır.  Durma (Yolcu indirme  bindirme)  zamanı dahil  yaklaşık 2 saat 50 dakika gibi bir zaman diliminde Sarp’tan Samsun’a  ulaşabilmek mümkün olacaktır.  Bu hat üzerinde bulunan tüm İller, İlçeler hatta yakın İlçelerin, birbirine ulaşımı son derece kolay olacaktır. Hatta yakın İl ve İlçelerde oturup İldeki üniversiteye ulaşmak; kısa zamanda mümkün olacaktır.

      Elbette Karadeniz Bölgesi; zor koşulları içerir; bu nedenden hattın belki de önemli bir bölümü tünel delinerek geçirilecektir. Ama yapıldığında Karadeniz’de ulaştırma sorunu köklü biçimde   çözülecektir.

     Eğer Samsun’dan başlayan ayrı bir hatla; yapılı hat; Kırıkkale bağlantısına birleştirilirse; Karadeniz İlleri;  YHT hattıyla Başkent Ankara’ya  bağlanmış olacaktır.   O zaman özellikle kış şartlarında; çok zorluk oluşan; otobüsle şehirlerarası yolculuk; çok daha kolay ve süratli şekilde gerçekleşecektir.

      YHT ulaşımı yapılırsa servis otobüsü taşımacılığı işini azaltmaz; tam tersine artırır. Avrupa’da otobüs yolculuğu 5 saatlik programlara göre düzenlenir. Ülkemiz şartlarında en çok 7 saatlik zamanı  kapsaması uygun olacaktır.  Otobüs yolculuğu özellikle turizm sektörünün olmazsa olmazıdır. Dolasıyla otobüs taşımacılığı sektörü;  turizm hizmeti içindeki çalışması;  ve orta mesafe ulaştırmada son derece lüks yolculuğu kapsar.