Amerikanın uluslararası politikasının gerisinde ''KONTROLLÜ KARGAŞA SİYASETİ'' yatar. Kontrollü kargaşa siyaseti sayesinde, doların rezerv para olarak tutulmasını sağlar. Dolar rezerv para olunca, karşılıksız gelir elde eder.

Kontrollü kargaşa siyaseti yüzünden, riske muhatap ülkeler ''silah satın almak zorunda'' kalıyor. Kendini güvende hissetmeyen Orta Doğu Ülkeleri, varını-yoğunu, silaha yatırıyor. Amerikan silah sanayi para kazanıyor.

Amerika, Orta Doğuda, egemen bir gücün oluşmasını istemez. Zira, oluşacak egemen güç, İsrailin güvenliği için tehlike yaratacaktır.Türkiye, egemen güç yolunda ilerlerken, en çok Amerika rahatsız oluyor. Türkiyeye ''parasını aldığı halde'' F 35 uçaklarını vermiyor. Rusyadan S 400 hava savunma sistemi satın almasından rahatsız oluyor.

Amerika, Suriye'nin kuzeyinde, uzun süre kalamayacağını biliyor. Uluslararası hukuk göre, Amerika ''Meşru siyasi otoritenin daveti olmadan'' Suriyeye giremez. Suriyede kalamaz. Suriye'de, Amerikayı tehdit eden terörist yok. Komşu da değil. Sıcak takip hakkı da yok. Uluslararası Toplum ''Suriyeden çek git'' diyor.

1972 yılında alınan BM karara göre, Amerika ''Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılı olmak'' zorunda. Bir süre sonra, Suriyeyi terk edecek. Uzun vadede kullanmak amacıyla, Suriyenin içinde kendine bağlı piyonlar yaratıyor.

Amerika, İranı sakıncalı ülkeler sınıfına dahil etti. Bu sakıncanın gerisinde, İsrailin güvenliği yatıyor. İran her ortamda, İsraili tehdit ediyor. İran Şii yayılmacılığı politikası uyguluyor. Irak Şiileri, Irak'da iktidar oldu. Suriye Nusayrileri (Arap Alevileri) İrana yakın duruyor. İran, İsrail ile komşu oldu. Hata, Irak Savaşından kaynaklandı. Amerika, Saddam gibi bir tampon gücü yok etmenin sorununu yaşıyor. Kürtleri, yeni bir tampon kuvvet olarak kullanma peşinde.

Ancak, bu politika, Türkiye çıkarları ile bağdaşmıyor. Türkler, Amerikadan ''Müttefik hukukuna uygun davranışlar'' bekliyor. Amerika, müttefik hukukuna uymaz ise, Türkiye'nin Nato ittifakı riske girecek. Amerika ortada kaldı. Ne yapacağını bilmiyor. Amerikalı General ''Türkiye'nin askeri potansiyelini azaltmak gibi bir düşüncemiz ve politikamız yok'' diyor.