Dünya borsalarında petrol fiyatları 31 dolara kadar düştü;  yazdığım an itibarı ile 36,31 dolar oldu. Bu düşüş sonucunda Ülkemizde de benzin 60 kuruş; motorin 56  kuruş ucuzladı.  İndirimle birlikte benzin Ankara’da 6,13 tl;  İstanbul’da 6,04 tl; İzmir’de  ise 5,75 tl oldu. Motorin ise Ankara’da 5,74 tl;  İstanbul’da  5,67 tl;  İzmir’de 5,75 tl oldu.  Bu düşüşün  Türkiye’nin cari açığınada yaklaşık 4,5 milyar dolar katkı sağlıyacağı hesaplanıyor.  Türkiye yaklaşık  40 ila 45 milyar dolarlık enerji ithal ediyor; bunun yaklaşık 27 milyar doları petrol faturası.

        Peki neden petrol fiyatı düştü;  Suudi Arabistan’ın başını çektiği opec petrol üretimini kısma kararı aldı; ama Rusya’yla anlaşamadı; çünkü Rusya bu karara ekonomik nedenlerle katılmadı. Bunun üzerine Suudi Arabistan petrol üretimini artırma ve fiyat indirimi kararı aldı.

        Diğer yandan başta Çin olmak üzere Korona virüs salgınından  Dünyanın pek çok ülkesi etkilendi;  veya etkileniyor. Dolasıyla özellikle dış turizm Dünya’da oldukça durgun hale geldi; ayrıca bu salgının etkili olduğu Ülkelerden mal ithal eden Ülkeler; ithalatı geçici süre durdurdular. Petrol tüketimi buna bağlı olarak alabildiğince azaldı. Çünkü turist alan Ülkelerde; gelen turist kitlesinin korona virüsü taşıyabileceğini; ve taşıma durumunda kendi ülkesinde salgın  korona virüsünün etkili olabileceğini düşünmekteler; ve tedbirleri sıkı tutup olabildiğince seyahatleri en aza indirmeye çalışıyorlar. Bu durum bütün Dünya’da petrol tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Diğer yandan da  mal  ihraç edemeyen; ve turizmden yüksek gelir sağlıyan ülkeler; mecburen turist azalmasına karşı; harcamalarını en aza indiriyorlar.

      Bir diğer konu ise Dünya’da son yıllarda özellikle doğalgaz borudan akıp gelebildiği için; petrolün sağladığı değişik enerji biçimlerini; doğalgazdan sağlanabilir hale geldi. Bunun sonucunda petrole olan talep azaldı.

      Bir diğer konu ise son yıllarda tüm Dünya’da elektrikli motor yapma; ve elektrikli araçlara yönelme ortaya çıktı.  Elektrik çoğu ülkelerde ithalatı gerektirmiyor. Bir düşünsenize; araçlar kolayca ve ucuz maliyetle şarj edilebilir hale gelirse; petrole ihtiyaç kalmıyacak; petrol türevlerinin gördüğü işi elektrikli araçlar görebilecektir.  Elektrikli şehirler arası otobüsler; elektrikli şehir otobüsleri; elektrikli hat münübüsleri; elektrikli taksiler; kaldıki elektrikli araçların performansı; petrolle çalışan araçlarınkine göre daha performanslı.  Örneğin Lpg ile çalışan araçların performansı;  petrolle çalışana göre çok düşük.

      Enerji konusu bizde olduğu kadar; Dünya’nın her ülkesi içinde son derece önemli; mevcut enerji  kaynakları uygun fiyatlı olursa; yeni teknolojilerle, yeni enerji kaynakları arayışları yavaşlıyacaktır.