Uluslar arasında savaşın başlayacağına dair önemli bir ekonomik gösterge var. Ne zaman FED Blançosu'nun düşürülmesinden söz ediliyor ise Amerika bir yerleri bombalamaya başlıyor.
Yıl başından beri FED blançosunun düşürülmesi tartışılıyor. FED blançosunun düşürülmesi "piyasadan dolar toplayıp, toplanan dolarları yok etmek" ile mümkün. Bu durum doları basan bankerlerin işine gelmez. Zira, piyasadan toplanan ve yok edilen dolar miktarı kadar servetlerinden mahrum olurlar.
2008 ekonomik krizinden beri FED dolar basıp piyasaya sürüyordu. 800 milyar dolar olan FED blançosu, piyasaya dolar sürerek 4 trilyon dolara ulaştı. 8 yılda 3,2 trilyon dolar piyasaya sürüldü.
Daha fazla piyasaya dolar sürülemiyor. Dolar piyasaya girmedikçe dolar bankerlerinin zenginliği artmıyor.
Doların piyasaya sürülmesinin en önemli yöntemi, Amerikan Devletine borç vermektir. Amerikan devletinin borcu Ocak 2017 ayında 20 trilyon dolara ulaştı. Amerika'da bir yasa var. Devlet ulusal hasılanın yüzde onundan daha fazla borçlanamıyor. Amerikan ulusal hasılası 18 trilyon dolar civarında olduğu için borç limitine ulaştı.
IMF raporlarına göre 2016 yılı itibariyle, Dünya'nın borcu 152 trilyon dolar. Bu borcun 100 trilyon doları özel sektöre ait. Gerisi devletlere ait ve devletlerin borcu limite ulaştı. Dünya bankası ve IMF kanalıyla, devletlere geri dönüşü mümkün borç verilemiyor.
Özel sektör ise banklara borçlu. Bankalarda biriken tasarruflar özel sektöre borç veriliyor. Beklenmeyen bir ekonomik gelişme oldu. Özel sektörün döner varlıkları, sabit varlıklarına göre arttırıyor. Döner varlığı artan özel kesim kendi likit değerlerini kullanıyor ve borçlanmıyor.
Dolar üzerinden borç verecek kimse kalmadı. FED blaançosunu küçültmek zorunda kalıyor. Blanço küçüldüğü zaman dolar bankerlerinin zenginliği azalıyor. Bankerler için tek çare kalıyor. Savaş çıkarmak.
Nitekim Amerikan donanması Suriye'yi, meşruiyeti tartışılan gerekçe ile bombaladı. Şimdi Kuzey Kore'yi hedef aldı ve oraya doğru gidiyor.