Milli Eğitim Bakanlığınca TEOG (Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş) sınavı kaldırıldı. Bunun yerine ne getirileceği ve nasıl bir uygulama getirileceği açıklanmadı; halen üzerinde çalışılmakta olduğu; hazır hale geldiğinde MEB tarafından açıklanacağı bizzat Bakan’ın kendi ağzından duyduk. Bu arada herkes bulunduğu bölgedeki okulları tercih etmek durumunda olacağı; sınavı MEB kendi uygulaması ile okulların yapacağı; dolayısıyla okulların öğrenci seçmesini de  kendi  belirleyeceği şeklinde bir görüş ortaya atıldı. Bekleyip göreceğiz.
Eğitimde en önemli standartlardan birinin Türkiye Cumhuriyeti de kendi özel müfredatları dahilinde Eğitim Birliği içersinde olmasıdır.
Sınav yada sınavlar Eğitim Bilimine göre eğitimin bir parçasıdır; yani eğitim içersinde her zaman vardır. Dolasıyla ölçme değerlendirme dediğimiz kavramdır. Sınavlardan elde edilen sonuçlara göre; yetişen öğrencilerin hangi konularda veya derslerde iyi yetişip yetişmediği; hangi konu ve derslerden takviye gerekip gerekmediği; hangi konu veya derslerden başarılı veya başarısız olduklarını ve ihtiyaç duyulan takviyelerin veya ülkemiz genelinde bilgi gerektiren yeni ders veya ders konularının müfredata dahil edilmesi veya çıkarılması gerektiğini anlarız veya bulgu olarak çıkar.
Öğrenci başarısının ne durumda olduğunu sınav yoluyla anlarız; hangi konu ve derslerde iyi yetiştiği; veya hangi konularda yetersiz olduğunu; ayrıca Türkiye genelinde bilgi seviyesinin ölçülmesi; ülkemiz genelinde eğitim ve öğretimin durumu hakkında hem MEB na; hem de kamuoyuna bilgi sağlar; alınması gereken tedbirleri ve yapılması gereken işleri ortaya çıkarır. Bu bağlamda sınav ve sınavlar mutlaka gereklidir.
Sınavlara  eskiden olduğu gibi seviye belirleme sınavları; veya Orta öğretime geçiş sınavı denilebilir. Sınavlar hem 7 ci; hem de 8 ci sınıfta koyulmasında büyük yarar var; çünkü öğrenci devamlı çalışmak durumundadır. Sınavlar öğrenciyi yarış atı durumuna getiriyor kavramı çok yanlıştır.  Şurası unutulmamalıdır ki bilgisiz ve cahil toplumlar ve milletler zaman içinde; çok daha zayıf toplumlar durumuna gelebilirler. Yarış öğrencilere iyi yerlere gelmek için daha çok çalışılması; daha iyiyi yapma; daha güzel sonuçları üretmenin yol ve yöntemlerini bulmaya iter. Aksi takdirde yorumlayamayan, sorgulamayan, neden daha iyisini yapamıyoruz demeyen bir toplum ve Milletin doğmasına yol açar. 
Sınavlar 7 ve 8 sınıflarda nisan, mayıs ayı içinde olabilir. MEB Müfredatı; ve zaman yönünden müsait ise okul bitiminde de olabilir. Dolasıyla 2 sınavın ortalamasına % 25 lik;  etki oranıyla 5, 6, 7, 8 sınıflardaki okul başarı puanının ortalamasının eklenmesi ile (Okul başarı puanı öğrenciyi sürekli çalışmaya yönlendirir.) bulunur.  Bu sonuçlara göre;  ve öğrencinin kendi tercihlerine göre orta öğretime geçiş sağlanır. Aksi halde zayıf kalite bir öğrenciyi, çok zeki ve kavrama gücü çok yüksek, iyi yetişmiş bir öğrenci kitlesinin içine katarsak; (Bu okul varsayalım Fen Lisesi olsun) bu durum iyi yetişmiş öğrencilerin kalitesinin bozulmasına; zayıf kavrama kabiliyeti olan öğrencinin; kendi kapasitesi ölçeğinde; biraz daha bilgi kalitesinin yükselmesine yol açar. Ülkemizin çeşitli alanlarda çok iyi yetişmiş bilim adamlarına da çok ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Orta Öğretime geçiş Sınavı sadece; liselere yerleştirme ile ilgili yarışma sınavı olmalı; sınıf geçmeyi  etkilememelidir.