Üniversite nedir diye soracak olursak; herkesin değişik cevapları olacaktır.  Araştırma, geliştirme,  en iyiyi bulma; bulunan bilgiyi kitaplaştırma ve depolama;  üretme bilgisi çalışmasını yürütme; alanına göre lise üstü eğitim ve öğretim veren kurum ve kuruluşlardır. Lise üstü eğitim ön lisans, lisans, yüksek lisans, ve doktora programlarını kapsıyor.

     Türkiye’de toplamda 209 üniversite var; bunların 131 i devlet üniversitesi  (11 i teknik üniversite, 2 si güzel sanatlar üniversitesi, 1 i ileri teknoloji enstitüsünün yanı sıra  Polis Akademisi ve Milli Savunma Üniversitesi’dir); 78 adette vakıf üniversitesi bulunuyor.

       Üniversiteler çok önemli kurumlarımızdır ve hepsi göz bebeğimizdir.  Ülkemizde üniversiteler Yüksek Kurumlar Sınavı ile öğrenci alırlar. Öğrencinin sınavdan aldığı puan,  kendi istek tercihi; ve  başarı durumu  gideceği bölümü ve üniversiteyi belirler.  Liseyi bitiren çoğu öğrencinin  hayali  üniversiteye gidebilmektir; ancak   YKS sınavı;  varsa gideceği bölüme göre yetenek sınavı bunu belirler. Çoğu öğrencinin hayali özellikle istediği bölüme     ve fakülteye gitmektir.  Eğer öğrenciler; istedikleri ve diledikleri programı  kazandılarsa;  kendilerini çok mutlu ve huzurlu hissediyorlar. Çünkü amaç edindikleri  bölümü ve fakülteyi kazandıkları;   beklentilerine kavuştukları için mutlular.

       Üniversitelerin görev ve amaçlarından birisi de araştırma yapmaktır. Yaptıkları araştırmanın Uluslararası  Bilim  Dünyası Dergilerinde       yayınlanması; gerek araştırmacının  kendisi,  gerek üniversitesi; gerekse Ülkemiz açısından son derece güzel sonuçlar getirir.

       Üniversitelerimizin Dünya üniversiteler sıralamasında  ilk 100 e giren; ilk 500  e giren ne kadar çok ise; dünya sıralamasında da hedefimiz ilk  100 e; ilk beş yüze  daha çok üniversite  sokabilmek olmalı  ve tümüyle üniversitelerimizin hedefi  hepsinin gösterebilecekleri  en iyi performansı yakalamak olmalıdır.