Kamu iktisadi kurumlarına ait hisseler, yeni kurulan "Varlık Fonuna" devredildi. Şaşırtıcı olan Ziraat Bankasıdır. Zira, Ziraat Bankası Hazinenin vekilharcı durumundaydı. Ziraat Bankası, PTT, BİST, BOTAŞ devletin en karlı iktisadi üretim birimleridir.

Başka ülkelerin de varlık fonu var. Cari işlemler dengesi fazlası veren ülkeler, fazlalıkları varlık fonlarına devrederek, ekonomide meydana gelen ısınmayı önlüyor. Zira cari fazlalar ilave talep yaratarak fiyatların aşırı şekilde yükselmesine neden oluyor. Tokyo'nun aşırı pahalı şehir olma nedeni cari fazladan kaynaklanıyor.

Bütçe fazlası veren ülkeler, fazlalıkları varlık fonlarına aktarıyor. Uluslar arası para ve sermaye piyasasında varlıklarını değerlendiriyor.

Bir de merkez bankası rezervleri var. Her ülke dolar, yen, euro, sterlin gibi rezerv paraları merkez bankasında yedek akçe olarak tutuyor. Bu paraların atıl kalmasını önlemek amacıyla varlık fonu kuruluyor.

Ülkemizde cari açık var, devlet bütçesi açık veriyor. Merkez Bankası'nın kur ile başı dertte ve rezervlere her zamankinden daha çok ihtiyacı var.

Peki, varlık fonu nasıl oluşturulacak?

Tam Türk usulü. Aktifleri en güçlü iktisadi devlet kurumlarını bir havuzda toplamak ve yeni bir blanço yaratmak. Bu bilançoyu varlık fonu adı altındaki kuruma devrederek amaca uygun işleri başarmak.

Amaç ne olabilir?

1. Uzun vadeli yatırımları finanse etmek, ekonomik amacın başında geliyor.

Yapılmakta olan 3.Havaalanı ve İzmit Oto yolu yatırımlarında, finansal sıkıntı yaşandığı söyleniyor. Bunların finansmanına katkıda bulunan Halk, Vakıflar, Garanti, İş Bankası ve Denizbank'da ilave tasarruflar artmıyor.Tasarruf dar boğazı, finansal sorun yaratıyor.

Kanal İstanbul gibi büyük yatırımlara, uluslar arası piyasadan finans bulunamadığı taktirde, oluşturulan varlık fonu ile finansman sağlanabilir.

2. Sermaye ve para piyasasında istikrar sağlamak üzere politika aracı olarak kullanılabilir.

3. Varlık fonları sayesinde,bürokrasinin hantal yapısından kurtulmak ve acil ekonomik kararlara hız kazandırmak mümkündür.

4. Botaş sisteme dahil edildiğine göre, enerji fiyatlarını yükseltmek suretiye, ekonomideki tasarruf dar boğazının aşılacağı anlaşılıyor.

5.Varlık fonları sayesinde, başta Sayıştay olmak üzere, klasik devlet denetiminden kaçınmak mümkündür.

Türkiye'nin gürbüz bir çocuğu doğdu. Onu besleyip büyütmek görev olarak bize düşüyor. Mektubu biraz daha pahalı göndereceğiz, benzini biraz daha pahalı depoya koyacağız, elektriği biraz daha pahalı ödeyeceğiz, borsada komisyonu biraz daha yüksek ödeyeceğiz.

Şimdiden hayırlı olsun.