Karşımızdaki kişinin bize yalan söylediğini bilmek her zaman kolay değildir. Hepimiz yalan söylediğinde burnu giderek büyüyen “Pinokyo” isimli çocuk hikayesini hatırlarız.

Gerçek hayatta yalanları tahmin etmek her zaman o kadar açık olmasa da, bu ikilemi çözmemize yardımcı olan uzmanlar vardır. Yani, vücut dilimizin bizi nasıl ele verdiğini gösterirler. Böylece yalan sadece ağzımızdan çıkan kelimelerle tespit edilmemiş olur. Etrafımızdakileri gözlemlemek ve vücut dillerini incelemek bize karşı dürüst olmayan insanları keşfetmemize yardımcı olacaktır.

İletişimimizin %90’ını beden yoluyla sağlarız. Bu nedenle vücudumuz bizim hakkımızda kelimelerle ifade edebileceğimizden çok daha fazlasını söyler

Diğer taraftan, çok erken yaşlarda yalan söylemeye başladığımız bir gerçektir. Yalan, öğrenilmiş bir davranıştır ve insana özgüdür. Küçük bir çocuk, yalan söylemenin karşılığının, doğruyu söylediğinde alacağından daha büyük olacağını öğrenmeye başlar. Kurulan bu yalan düzenin derinlerine indiğinde ona daha fazla yarar getireceğini keşfettiğinde ise kendini bu yönde geliştirmek ister. Bundan da daha normal bir şey olamaz.

Derslerinize çalışmadığınızda, sınavın olduğu gün hasta olduğunuzu söylemek, söylenenleri zar zor anladığınız bir dilde o dili bildiğinizi söylemek, geç kalma durumunda bunu trafiğe bağlamak, tüm bunlar yalan söylemek için günlük hayatta öne sürdüğümüz mazeret çeşitleridir.

Karşımızdaki kişiye iletmek istediğimiz mesajları mimik ve hareketlerle iletiriz. Bu eylemler genellikle bilinçsizce yapılır. Bu yüzden yalan söylemek ve bedensel hareketlerimizin ifade etmek istediğimiz şeyle aynı çizgide olması çok zordur. Yani bedenimiz, doğruyu söylerken olduğu gibi yalan söylerken de bize eşlik eder.

Aynı nedenlerden ötürü daha önce de söylediğimiz gibi, sözlü olmayan dilin yorumlanması, onu etkileyebilecek birçok çevresel faktör olacağı için dikkatli yapılmalıdır. Karşınızdaki kişinin alnında aşırı terleme gördüğünüzü hayal edin, bunu karşınızdakinin size yalan söylemeye çalıştığının bir işareti olarak yorumlamak zorunda değilsiniz. Bunun sebebi bulunduğunuz odanın aşırı derecede sıcak olması veya kişinin  aşırı terlemeden mustarip olması olabilir.

Sözlü olmayan dili yorumlamak için konuşulan konunun değişkenlerini, kişinin geçmişini, karakterini ve konuşmasıyla paylaştığı şeyin önemini hesaba katmak gerekir. Önemli olan vücut dilini bir bütün olarak gözlemlerken sergilediği davranışı açıklayabilecek ve yalanla ilgisi olmayan olası dış faktörlerin de bulunduğunu her zaman hatırlamaktır.