Uluslararası piyasalarda petrol  bugün 85,73 dolardan işlem görüyor. Bugünkü kura göre dolar 9,29;  avro 10,79  tl den işlem görüyor. Batı Teksas tipi ham petrolün varili 82,80 dolardan alıcı buldu.  Covid  19 sonrası yaşanan küresel ekonomik toparlanmanın petrol  talebini artırması ve elektrik üreticilerinin artan doğalgaz ve kömür fiyatları nedeni ile foel oil ve motorin kullanımına geçiş yapması üzerine yükselişini sürdürdü.  Bundan sonra rafinerilerde işlenmesi maliyetleri; tüketim noktalarına  taşıma maliyetleri; ÖTV ve KDV  ilave olunca fiyatta otomotik olarak şimdiki rakamlara ulaşıyor.

      Bugün itibarı  ile Ankara’da benzinin ortalama fiyatı 7,99; İstanbul’da 7,93 ; İzmir’de ise 8 tl den satılacak. Peki petrolün Uluslararası borsalarda yükselmesinin sebebi ne diyebilirsiniz. Sebeb geçen mart ayından  bu tarafa Opec’in (Petrol üretim miktarında kısıtlamaya gitmesi ) şeklinde görülüyor.  Bir diğer nedende  Tüm Dünya’da var olan pandemi problemi nedeniyle duraksayan turizm faaliyetleri; okulların uzaktan eğitim modeli ile eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmesi,  ve evden çalışma metodları ile pandemi döneminin atlatılması oldu. Pandemiye karşı aşının  bulunması ve uygulamada ülkelere göre yüksek yüzdelere ulaşması sonucu kapalı yaşamın normalleşmesi; ister istemez tüketimi artırdı. Hem tüketimin çok yükselmesi; hem de Opec’in üretimi kısması petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtı.

      Ayrıca Ülkemizde döviz kuru devamlı artıyor. Türk parası cinsinden ithal olan malda;  dövizin fiyatına göre  devamlı artıyor. Sonuçta akaryakıt  fiyatları  da şimdiki gibi oluyor.  Mutlaka döviz kurunun sabit bir fiyatta seyretmesi;  artmaması iç piyasayı; döviz fiyatına göre;  tl cinsinden sabitleyecek fiyat artışı önlenecektir. Şurası unutulmamalıdır ki; akaryakıt fiyatlarının artması;  her şeyin fiyatının azda olsa artmasına sebeb olacaktır.