Uzun bir süredir akaryakıt fiyatları bilinenin çok üstünde seyretmektedir. Bu yüzden başka çeşit ürünlerdede  bir türlü olumlu bir denge kurulamıyor. Fiyatlar;  olması gerekenin çok üstünde  gidiyor. Bir diğer şekilde söylersek; akaryakıt fiyatları tüm ürünlerin üretim maliyetlerini  artırdığı için;  bu durum maliyete  göre  fiyatları daha çok artırıyor.  Artan fiyatlar   enflasyona  sebeb  oluyor; ve döviz  fiyatının artması  baskısını      otomatik olarak getiriyor.

       Şu anda benzin litresi  19,98 tl; motorin  litre fiyatı  22,42 tl; otogaz fiyatlarıda 11,43 tl/ litredir.  Akaryakıt fiyatları ne şekilde yapılabilecek ise   Türkiye’nin alım ve üretim gücüne göre düşürülmelidir.  Aksi halde tarım alanları  en verimli şekilde ekilip; dikilemez, nakliyeler artacağı için; Pazar fiyatları ve üretim    maliyetleri artacaktır.

       Opec (Petrol ihraç eden ülkeler örgütü )  2021 mart başından itibaren  üretimi kıstı; bu nedenle o günden bu tarafa ( Normalde  varil  fiyatı  50 – 55 dolar civarında  seyrediyordu ) fiyat yükseliyor. Şu anda brent petrolün varil fiyatı 120,96 dolar  seviyesinde; diğer cins petrollerde bu fiyat 109 dolar civarında. Yani fiyat 109 ile 120 dolar civarında oynuyor.  Haliyle Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş nedeni ile;  Nato üyesi ülkeler;  Avrupa Birliğine üye ülkeler     Rusya’ya  karşı ekonomik yaptırım uyguluyorlar.  Rus mallarını almama ve bankacılık işlemlerini dondurma  (yapmama)  gibi. Bu savaş ortamı  (Rusya, Ukrayna /dileğimiz barış anlaşmasına  bir an önce  varılmasıdır.)   petrol fiyatlarının artmasının en önemli sebeblerinden birisidir.

        Ülkemiz ihtiyacımız olan petrolü Irak’tan  gelen ve Ceyhan’a  akan; Azerbeycan’dan gelen ve yine Ceyhan’a akan  kaynaklardan; ihtiyacının büyük bölümünü alıyor. O halde geçici veya daha uzun bir süre Irak ve Azerbeycan  ile; konunun görüşülüp orta bir fiyatta anlaşarak; petrol konusunu çözüme kavuşturabiliriz; ve akaryakıt fiyatlarını olması gereken normale çekebiliriz.  Haliyle savaş nedeni ile Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlara Ülkemizde  dahil; o zaman  dış bildirimlere karşı fiyatların akaryakıt istikrar fonundan süspanse edilerek aşağı çekildiğini beyan ederek; gerekçemizi gösterebiliriz.