Geçtiğimiz ağustos ayı başlarında  başlıyan  Akdeniz Bölgesi’ndeki orman yangınları hepimizi üzdü. Hem ormanlarımız yandı; hem de can kayıpları oldu. Tüm uğraşlara rağmen yangınlar uzun zaman söndürülemedi; bu durum elbette Ülke olarak hepimizi üzdü.  Kaldı ki yangınların uzun süre söndürülememesi; çok büyük    tehlikelere de yol açtı.  Öyle ki orman köyünün tepe üstünde bir yerde devam eden yangın; rüzgarın etkisiyle 10 dakikada orman köyünün alt bölgesine inip orada başlamış; hem  can, hem  de mal güvenliği anında yangın tehlikesiyle karşılaşmıştır.    Peki neden çabuk yayılıyor. Bütün çam ağacı çeşitleri yağlı cins ağaçtır. Çok eski tarihlerde,  bu ağaçlardan  kaçak olarak çıra denen yanıcı; parça  elde edilir. Bununla soba yakılır; veya çok açık alanlarda  piknik ateşi yakılırdı.  Dolasıyla bu cins ağaçlar yağlı; yanıcı cins özellik taşımaktadır.  Şiddetli rüzgarda olunca meydana gelen çıtlaklar; havada uçuşup 500 – 600  metre aşağıda ve ileri düşerek; anında orada da  yangın çıkartabiliyor. O halde bütün bunlara karşı önlemlerimizi almalıyız.

     Akdeniz Bölgesi ve Güney Ege; bölgesel durumu nedeniyle çok sıcaktır. Özellikle yaz aylarında; 3 ay yağmur yağmadığı gerçektir.  O nedenden ormanda kırılan bir şişe parçası mercek etkisi yapıp; aşırı ısınarak; yangının çıkmasına neden olabiliyor.

     Bir diğer konu ise yangınları anında söndürmek çok önemli; örneğin; eğer yangın 5 ci metrede veya 10 uncu metrede görülüp anında yangın söndürme uçağıyla müdahale edilirse; yangın büyümeden; söndürülmüş  olur. Büyüdüğü zaman söndürmek çok güç olduğu yaşadığımız örnekte görüldü. Aşırı ısı artışı; uçağın yaklaşamadığı bölgelerde oluşu; rüzgarın etkisiyle çok süratli  yayılması gibi.

     Tarım ve Orman Bakanlığı;  5 bin litreden az su alanlarda dahil; daha fazla su alanlarda  olmak üzere onbeş uçaklık bir filoyu; yangınlara acil müdahale için hazır durumda bulundurmalıdır.  Özellikle Güney Bölgelerimizde; bu uçaklar Büyükşehir Belediyeleri’yle  işbirliği içinde çalışarak; yangınlara daha çabuk müdahale edebileceklerdir.  İtfaiye Teşkilatları Büyükşehir Belediyelerine bağlıdır ve yerden çok çabuk müdahale oldukça önemlidir.  Eğer rüzgar yok ise; bölgede ulaşım yolu mevcut ise yerden müdahale son derece önemlidir.

     O halde güney bölgelerimizdeki ormanlarımızın;  her 700 metrede bir; eğim durumu % 15 ile % 20 arasında olan; baklava dilimi şeklinde geliştirilmiş ve ormanın en üst (rakımı yüksek bölgesi ) bitim noktasından sonrada devam eden yollar olmalıdır. Çünkü yaşadığımız  orman yangınında gördük ki insan canı dahil, biyolojik yaşamın tamamı tehlikenin içindedir.  Çünkü kaçmaya yol yoktur.  Yol yapılırsa orman alanı küçülüyor düşüncesi; yanlış olduğu ortadadır. Eğer üst yüksekliklere giden yollar olursa, tehlike anında; hem insanların, hem de diğer canlıların kaçabilmesi kolaylaşacaktır. Ayrıca bu yollar;   yerden yangına    müdahaleyi kolaylaştıracaktır.  Örnekleme olarak; dağlara, yaylalara kaçma; veya yangının ulaşmadığı bölgelere gitme gibi. Tüm Ülkemize geçmiş olsun.