Şu anda   covid  19 la ilgili salgına karşı tedbirler devam ediyor.  Bu tedbirler  65 yaş ve üstleri hafta içi günlerde 10 – 13;  20 yaşına kadar olan çocuk ve gençlerde  13 – 16 saatleri arasında sokağa  çıkabilecek. Hafta içi diğer yaş gurupları  10- 20 saatleri arasında sokağa çıkabiliyor. Halen hafta sonları ise (cumartesi – Pazar ); Cuma akşamı saat 21 den pazartesi saat 5 e kadar görevliler dışında sokağa çıkılamıyor. Bunca sıkı önlem corona virüse karşı; bulaş riskini; ortadan hep kaldırmak için uygulanıyor. Bu arada sokağa çıkışta ve alışveriş merkezlerine girerken ateş ölçümü dışında HES  kodları sorulmakta; amaç salgına karşı olabildiğince tedbirli olup; bulaş riskini sıfıra indirmektir.

      

Bu arada aşı konusuda gündeme geldi. Hatta daha önceki beyanatlarında Sayın Sağlık Bakanı  Fahrettin Koca’nın Çin aşısının aralığın 25 inden sonra uygulanacağını ve ilk periyodda sağlık çalışanlarının; 65 yaş ve üstü gurupların aşılanacağını duyurmuştu.  Ancak son açıklamalar Çin  (aşı Çin, Türkiye, Endonezya ortak yapımı olduğu açıklandı)  aşısının; henüz ülkemize ulaşmadığını; ama çok yakında ulaşacağını  söyledi.  Ancak İngiltere’de Pion – Tech aşısının başlamasına rağmen; salgının tekrar mutasyona uğrayıp; arttığı ile ilgili haberlerden öğrendik. Bu nedenden İngiltere’de yeniden salgını önleme tedbirleri uygulanmaya başladı. Hatta bazı  ülkelerin  havayolları  Birleşik  Krallığa  uçuşları durdurdu.

     

Öyle görünüyor ki bu salgından tek kurtuluş yönü aşılanmaktan geçiyor. Yalnız bu konuda hala tereddütler var  ise;  yapılması gereken  faz 3 çalışmalarında  başarılı  sonuçları  görmektir. Sonuç olumlu olduğunda;  süratle  aşılama  uygulamasına  başlanmalıdır.