Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler her yıl % 5-7 gibi oranlarda büyürlerse; beklenen  gelişme sağlanabilir; ve Yurtiçi Gayri Safi Milli Hasıla (YGSMH ) artar ve kişi başı gelir her yıl daha iyi rakamlara ulaşabilir.  Dolasıyla sorunsuz bir ülkede; normal şartlarda % 5-7 gibi oranlarda büyüme işsizlik gibi sorunlarıda olabildiğince en aza indirir.

        Tüm Dünya’da olduğu gibi Ülkemizde  Covid 19 a karşı   mücadele ediyor; bu sorunun üstesinden gelme mücadelesi içindeyiz.  2020 nin;  11 martından beri Ülke olarak covid 19 salgınına karşı olabildiğince her tedbiri alarak mücadele ediyoruz.

        Bir süredir yüksek düzeyde seyreden salgın durumu Ramazanın başında sayın Cumhurbaşkanının  açıkladığı tedbirlerle  Ramazan Bayramı sonuna kadar devam eden tam kapanma izalasyon;  ve  aşılama tedbirleri ile  sürüyor.   İnanıyorum ki  aşılamadaki sayısal artış ve izalasyon tedbirlerine uyumla Ramazan Bayramı sonrası     salgın en aza inecek; havaların ısınması ile parklar, bahçeler, resteorantlar,  lokantalar, kafiler, halı sahalar, düğün salonları, internet kafiler salgından  korunma tedbirlerine uyarak  (% 50 kapasite ile müşteri kabul ederek )  açılacaklar.  

       Covid 19 salgını nedeniyle bazı ülkeler; Ülkemize Haziran sonuna kadar turist göndermeyeceklerini açıkladılar. Oysa her ülkede  olduğu kadar  turizm; Ülkemiz içinde son derece önemlidir.  Normal zamanlarda  özellikle dış turizmin en yoğun olduğu zamanlar  15 nisan 31 ekim tarihleri arasıdır.  Çünkü bu tarihler yaza giren ayları ve yaz üzeri  zamanlardır.  Dolasıyla hava sıcaklığı turizmin her dalı için uygun tarihtir.

      Gelir düzeyi yüksek ülkelerde; covid 19 a karşı  aşılamada önemli seviyelerde  başarı kazanıldı. Ülkemizdede, bayram sonundan itibaren;  salgının etkisinin en aza ineceğini düşünüyorum.  Dolasıyla covid 19 a karşı;  etkin  kurallara uyarak; tedbirler içinde yeniden yüksek seviyelerde turist kabul edebileceğimizi;  ve turizm gelirlerimizin 2020 ye göre çok daha iyi rakamlara yükseltebileceğimizi düşünüyorum.