En son bugün brent petrolün varil fiyatyı 119,43 dolar oldu; bu fiyat  114  dolar ile  119 dolar arasında oynuyor.  Son yıllardaki petrol varil fiyatının en yüksek olanı; bu fiyatlara göre ve  dövizinde tırmanışta olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız.  Bu fiyatlara göre de akaryakıt fiyatları arttı. Kurşunsuz benzin 95 oktan  25,02 litre/ tl; motorin fiyatları 24,41 litre / tl;  otogaz LPG de 11,61 tl oldu.  Opec (Petrol  İhraç  Eden  Ülkeler  Örgütü) geçen yıl (2021 yılı ) mart ayı başından beri petrol üretimini kıstı; sonuçta petrol gün gün arttı. Belki de dünyada sanıldığının aksine çok petrol yok;  bekleyip göreceğiz.

      Bütün dünyada elektrikli araçlara geçmek için çok hızlı bir yarış var. Ülkemizde de elektrikli araçlara geçmek için bir otomobil   firması  üretim hazırlıklarını sürdürüyor.  Diğer yerli otomobil  firmalarında  da elektrikli araçlara geçme hazırlıkları devam ediyor.  Eğer elektrikli araçlara geçilirse ülkemizdeki elektrik enerjisi kaynakları; elektrik olarak araçların sarjı içinde kullanılacak. Eğer elektrikli araçlar 10 – 20  dakika arası sarj edilebilirse sorun büyük ölçüde çözülebilir. Ancak  elektrikli araçların fiyatı  yaygın satın alınamayacak kadar pahalı olursa,  bu süreç gelişemez. Hem akaryakıtlı (Yakıt nedeniyle) araçlar; hem  de elektrikli araçlar pahalı olduğundan; beklenen uygun fiyata düşmeyebilir.  Sonuçta hem akaryakıtlı araçlar  hemde elektrikli araçların kullanımı  yüksek maliyetleri  nedeni ile beklenen fiyat uygunluğunu getirmez.

      Türkiye süratle toplu taşıma araçlarının üretimini  ve çalışır sistemini kurmalıdır. Özellikle şehir içi ulaşımda metro, tren, tramvay hatları olabildiğince yaygınlaştırılmalıdır.  Böylece akaryakıt tüketimi en aza inecek; şehir içinde her yere toplu taşım   araçları ile gidilebilir hale gelince; özel araçların kullanımı da en aza inecektir.  Şehirler arası ulaşımda da  olabildiğince hızlı tren ve  YHT hatları yapılır ve işletmeye alınırsa  sorun önemli boyutta çözülecektir. Petrol ithalatı  azalacak; bu olgu; genel anlamda ithalatı azaltacak; döviz fiyatı yükselme baskısı almayacaktır.  Aksi halde bir yandan; yüksek petrol fiyatları; artan enerji faturası maliyeti döviz darboğazına yol açabilecek. Sonuçta iç piyasada her ürünün maliyeti artacak; düşen satın alma gücü nedeniyle yaşam pahalı hale gelecektir.