Karadeniz Bölgemizde yaklaşık 8,5 milyon insan fındık tarımı ile ilgili işleri yaparak geçiniyor. Ağustos başında Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan fiyatı 52 lira olarak açıkladı; tüm üretici kesimleri bu fiyatın daha yukarılarda olmasını bekliyordu.

     Ancak fındık pazara inince serbest piyasada fındık 45 tl olarak işlem gördü. İhtiyaç durumunda olarak; belirli bir fındık bu fiyattan satıldı. Sonra daha aşağı rakamlara gitti; şimdilerde 44 tl bandında seyrediyor. Bu arada TMO  fındık alımı için gün vermeye başladı; aşırı yoğunluk nedeniyle hemen her ilçede alım yeri oluşturdu. Şimdilerde yoğun olarak açılan depolarda alım devam ediyor.  Ödemeyi de  belirli bir süre sonra yapacağını ilan etti.

      Bu arada İtalyan Firması  Ferroroli  de  iç piyasadan fındık alma fiyatını 48+1 tl olarak ilan etti. Bu fiyatı da   hiçbir kesim beğenmedi.  Beklenti daha yüksek  rakamlardı.  Eğer TMO biran önce ödeme yaparsa; serbest piyasada fiyatlar yükselecektir. Mal arzının fazlasını TMO alacağı için; serbest piyasada  fındık fiyatları TMO nun fiyatına yaklaşacaktır.

      Eğer serbest piyasada fiyatlar TMO nun fiyatına yaklaşırsa sorun büyük ölçüde çözülecek ve üreticinin  ihtiyacı  karşılanacaktır. Diğer yandan dövizin fiyatı; azda olsa yükseliş trendindedir. İleriki aylarda ve yılbaşından sonra fiyatların serbest piyasada TMO nun fiyatını geçebileceğini sanıyorum.