Bildiğiniz üzere Altınordu İlçemizin  içinden geçen bölünmüş karayolu; hem uluslararası (E 70)  yol;  hem de şehirlerarası  D 10 numaralı Devlet Karayoludur.  Dolasıyla yağışlı havalarda şehir içindeki trafiğin olabildiğince ağır duruma düşmesi; ana karayoluna daha fazla çıkış yapılmasına yol açıyor. Bu nedenden yolun şehir içinde bazen  sağ yönü; bazen sol yönü; bazen de her iki yönde kuyruklar oluşmaktadır. Bu duruma önlemde bulunamıyor. Haliyle araçlar kırmızı ışıkta durmak zorundalar. Bu durma anlarında; yol boşaldığından; yayalarda karşıdan karşıya geçiyorlar.  Böylece en azından yayalarda  zorluk çekmiyorlar.
       Bu arada çevre Otoyolu da; yapılmaya başlanırken 36 ayda  (19,1 km ) biteceği söylendi. Buna karşılık 74 ay olmasına rağmen tamamı yapılmadığı gibi;   şimdilik 10,7 km sinin açılacağı açıklandı. 10,7 km açılmadığı gibi; Terzili Tüneli ve Melet Çayı üzerini  viyadükler ile geçerek; Dört yol; Kayabaşı  bağlantısı da yapılamadı. Yapılabilmiş olsaydı; sorun önemli boyutta çözülecek; Çevre yolundan gelen araçlar Dörtyol bağlantısına dönerek; Ana Karayoluna çıkış yaparak gidecekler; veya otoyola girebileceklerdi. Yapılmış olsaydı  şehir içi trafiğini ve Melet Çayı üzerindeki Devlet Karayolu trafiğini önemli boyutta azaltabilirdi.                                                                                      Bu arada    Çevreyolu projesinde unutma hataları  var; 3100 metrelik birinci tünellerin bitiminde çıkış koyulmadığından; araçların iki tünel arasından Boztepe Yoluna; ve diğer yapılacak bağlantılar ile  Öceli Mahallesi Yoluna,  Kızılhisar Mahallesi yoluna bağlanması mümkün iken bu yapılmamış.  İki tünel arasında yaklaşık 70 metre mesafe vardır;  hala yapılması olanaklıdır. Tünel aralarındaki boşluklardan iki yöne de çıkış yapılabilmesi mümkündür; ama mesafe yeterli olmadığından giriş yapılamaz.
     Diğer bir konu ise şehir içi trafiğinin olabildiğince Ana Karayoluna en az seviyede verilmesi; yoğunluğu azaltacaktır.  Cumhuriyet Mahallesi Kazım Türkmen Caddesi’nden gelen trafik, Durugöl Mahallesinin; arıtma tesisi yakınında; şehir planında gösterilen yollara 2x2 Melet Çayı üzerine yapılacak köprüyle bağlanırsa; sorun önemli boyutta çözülecek;  Cumhuriyet Mahallesi tarafından gelen trafik; bir bölümü ; yeni yapılan stadyumun deniz tarafındaki İbrahim Fırtına Caddesine; diğer bölümü de yeni yapılan stadın arkasındaki (güney yönü ) bölünmüş caddeye aktarıldığı takdirde sorun önemli boyutta çözülmüş olacaktır.
      Trafiğin çözümü noktasında bir diğer konu ise raylı sistemin artık Altınordu İlçesine girmesi ile mümkündür; eğer raylı sistem yolu planlanır ve yapılırsa; her seferinde 300 e kadar yolcu taşıyabilecek; böylece iş için yolculuk yapanlar bu sistemi kullanacağından yollardaki özel araçlar en aza inecek; ve ulaşım kolaylaşacaktır. Özel araç kullanıp; işlerini görmeye gidenler park yeri bulma, park parası ödeme; aracı emniyetli yere çekme gibi zorluklardan kurtulacaklardır.
       Tramvay ortalama olarak karayoluna 200 metre uzaklıkta planlanıp yapılırsa ( Altınordu İlçemizin yerleşim durumu )  şehir otobüsünün yolcusunu tamamen almak gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca raylı hat şehri baştan başa geçen bir yapıda olacaktır. Bunun dışındaki her yere yine dolmuşlar çalışacaktır.
       Altınordu’da anlatmaya çalıştığımız yatırımlar ve yolların yapımı gerçekleşirse; trafik sorunu büyük ölçüde çözülecektir.