İnsanın yaradılış amacı, düşünürleri ve düşünceleri derinden etkilemiştir. Bu konuda, tezler muhtelif. Çünkü, her tezin tutarlı nedenleri var.

İhtiyaç uzuv yaratır tezi;

Doğada önemli bir kural var. İhtiyaç uzuv yaratıyor. Işık olan yerde göz oluşuyor. Işıksız ortamda, canlılar SONAR ile görüyor. Demek ki gözün ve sonarın işlevi görmek.

Burun, kulak, dil ve dudak ne işe yarıyor? Bu sorulara cevap bulmak kolay. Kulak duymak için, dil tat almak için, burun koku almak için. Eğer bir şeye ihtiyaç duyuluyor ise uzuv ortaya çıkıyor.

Örnekler çoktur. Para, ekonomik işlevinden doğmuştur. Otomobil, kamyon, tren ve uçak ulaşım ihtiyacından doğmuştur…..

Peki, insan ne işe yarıyor?

İnsan, diğer canlılar gibi üretilmiş ile yetinemiyor. Varlığını sürdürebilmesi için üretiyor ve ürettiğini tüketiyor. Örneğin buğdaydan ekmek yapıyor ve tüketiyor. Pamuktan ip üretiyor. İpten giysi üretiyor….

Üretim ve tüketim eylemi sırasında insan, farkına varmadan, akıl üretiyor. Ürettiği aklı, topluma aktarıyor ve sosyolojik akıl meydana geliyor.

Sosyolojik akıl sürekli gelişiyor. 150 yıl önce otomobil üretemeyen sosyolojik akıl, bu gün uçak üretiyor. Uzaya giden araç üretiyor. Bu üretimin gerisinde insan var. Eğer insan olmasaydı, medeniyeti yaratan sosyolojik aklı bu seviyelere gelemezdi.

İnsan daha yararlı ve verimli mal ve hizmet üretmek için gayret içerisindedir. Çünkü, insana ve üretime yararlı bir teknolojide uzmanlaşan birey para kazanıyor. İşini iyi yapan doktor gibi. İşini verimli yapam mühendis ya da usta gibi…

İnsanın biyolojik yapısına baktığımız zaman, teknoloji üretmek zorunda olduğunu görüyoruz. İnsanın bünyesi çok zayıf. Çabuk hastalanıyor. Çare arıyor, ilaç buluyor, akıl üretiyor.

Eğer kanser hastalığı olmasaydı, insanın hücre biliminde bu kadar ileri gitmesi gereksiz idi. Kanser bir hücre hastalığı ve çare aranırken gen teknolojisi öğrenildi. Öğrenilen her şey, aklın ilerlemesine katkıda bulunuyor.

İnsan, akıl üretmek üzere yaratılmış bir canlıdır. Eğer insan akıl üretemez ise işlevini yerine getiremez. İşlevini yerine getiremeyen her şeyi doğa yok ediyor.