Ülkemiz dışına mal satmaya  ihracaat  diyoruz.  Dış ülkelerden mal almaya ithalat diyoruz. Çoğu zaman ihracaatta   size;  daha kaliteli ve fiyatıda dış piyasalara göre uygun olan malın; dış ülkelere  satımından gelen paradır (döviz).  İthalatımızda, dış satımdan elde ettiğimiz   döviz geliriyle olur.  Bazende mal ihraç karşılığı,  mal ithalatı yapılıyor. Dolasıyla bu cins  dış ticarette karşılıklı çıkara dayanır.  Örneğin doğalgaz aldığımız bir ülkeye; tarım ürünleri, sanayii, konfeksiyon ürünleri satmamız gibi.

    Ülkemizde son iki ayda,  döviz fiyatı önemli miktarda arttı. Dolasıyla ithal ettiğimiz mallar dövizin Türk Parası karşısında daha değerli hale gelmesi nedeni ile iç piyasada; Türk Parası  cinsinden fiyatı hayli arttı. Bu yılın (2021) ocak ayında bir dolar  7,7 tl  iken; dünkü (29. 12. 2021) Merkez Bankası kurlarına göre alış 12,21 tl; satış 12,26 tl; avro  alış 13,79 tl, satış 13,84 tl oldu. 

     Peki bu konu neden bu kadar önemli diye sorabilirsiniz.  Eğer döviziniz yoksa; dış borcunuzu ödiyemiyorsunuz, fevkalade önemli bir yatırımı  yapamıyorsunuz (ithal malzemeler gerekiyor),  mamül madde yapmak için gereken parçayı alamıyorsunuz, ithali gereken parçayı alamıyorsunuz.  Diğer yandan da mutlak ithal edilmesi gereken petrol, doğalgaz, ithal girdili sanayi ürünlerini alamıyorsunuz. Dolasıyla, alamayınca mamül madde yapamıyorsunuz; buna dayalı üretimi (petrol ürünü)  yapamıyorsunuz. İthalat ; ihracatınızdan fazla ise  dış ticaret açığı meydana geliyor. (cari açık); bunu diğer kaynaklardan (turizm geliri, hizmet sektörü, dış mütayidlik hizmetleri vb)  dengeliyemiyorsanız;   o zaman ithalatı azaltmanız gerekiyor; dövizin değeri yükselince ithalden gelen mal; iç piyasada çok yukarılara çıkıyor.  Örneğin; otomobil fiyatları gibi.

       Sonucunda iç piyasada ham maddesi;  yedek parçası,  mamul maddesi ithale dayanan her mal çok pahalı hale geliyor.