Günümüzün en önemli sorunlarından birisi su konusudur. Susuz yaşam olmuyor; ve olamıyor. Öyle ki içme suyu son derece önemli durumda iken; suyun ihtiyaç olan diğer alanlarda da  var olması son derece önemlidir.  Örneğin kurak başladığı an tarımsal alanların sulanması gerekiyor. İhtiyaç olan suyu barajlara alıp;  gereksinim durumuna göre; barajın sulama alanına vermeniz gerekiyor. Teknik anlamda buna su yönetimi deniyor.  Bu alanda çalışan personeller bu konuları iyi bilirler.

       Kuraklıktan dolayı İstanbul ilimizde olan 10 barajdan; ikisinde su yok denecek seviyeye geldi. Belki böyle bir durumun olması; yıllarca görülmeyebilirdi.  Ama oldu;  halen Anadolu’nun birçok ilinde; özellikle tarımsal alanların,  alması gereken yağışları alamaması nedeniyle; bazı yerlerde ekim yapılamıyor. Bazı yerlerde de ekilmiş yerlerde toprakta çimlenme gerçekleşemiyor. Sanırım beklenen yağışlar geldi, geliyor ve gelecektir.

      İstanbul’da 16 milyondan fazla insan yaşıyor; turistik mevsimlerde bu  rakam çok daha üst noktalarda olabiliyor.  O halde İstanbul’da; bugünkü olan barajlardan; sayı olarak % 40 daha fazla baraj yapılmalıdır. Bu barajlar temelde yağıştan beslenen baraj durumunda olup; İstanbul’a su  veren barajlardaki su miktarı azaldıkça; bu yedek barajlardan; esas barajlara devamlı su takviyesi yapılmalı; yani yağışlar iyi durumda iken; yedek barajlardan su seviyesi devamlı takviye edilerek; esas İstanbul’a su veren barajların  olabildiğince doluluk oranı muhafaza  edilmeli; kurak dönemler geldiğinde; uzun zaman İstanbul’a  su veren ana barajlardaki su oranı olabildiğince yüksek oranda tutulabilmesi son derece önemlidir.

       Bu yedek barajlar; ana tema olarak;  zemin yapısı son derece iyi olmalı;  ve daha yüksek kodda inşa edilmeli; esas barajlara kolayca su verebilecek yükseklikte olmalıdır.  Böylece esas barajlarda su seviyesi düştükçe; yedeklerden anında takviye edilmeli; yedeklerinde olabildiğince dolu olması ve kuraklık tehlikesi oluştuğunda; hazırlıklı olunmalıdır.  Bu yedek barajlar doluluğu  aştığı anda; bunların suyunu denize direk boşaltma kanalları ile verebilecek nitelikte inşa edilmelidir.  Yedek baraj ihtiyaç durumuna göre  3 ayrı ana baraja bağlantılı ve boruyla taşıma özelliklerine göre inşaatı yapılmalı; inşaat yerleri buna göre  düzenlenmeli;  gereğinde yeni yerleşim yerlerine; veya ihtiyaç doğarsa bulundukları bölgeye su verebilecek nitelikte inşa edilmelidir.