Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda;  yarın (07.02.2022 ) günü eğitim ve  öğretim yılının ikinci yarısı  başlıyor. Bu dönemde ara tatile kadar 45 eğitim iş günü var; bitiminde 11 – 15 nisan tarihleri arasında ara tatil var. Ara tatilin bitiminde  18 nisandan itibaren başlayıp; 17 haziran 2022 kadar devam ediyor.  Bu bölümde de toplam 42,5 eğitim iş günü var. İkinci dönemde toplam 87,5 gün eğitim iş günü var.

     Bu arada ‘Öğretmenlik Kanunu’ çıktı.  Öğretmenlik 4 döneme ayrılmış oldu. Buna göre  ‘’Aday Öğretmen’; ‘Öğretmen’;   ‘Uzman Öğretmen’ ve ‘Başöğretmen’ şeklinde  adlandırıldı. Aday Öğretmen; Adaylık süreci 1 yıldan az; 2 yıldan çok olamıyor. Bu süre içinde zorunluluklar dışında  görev yeri değişikliği yapılamıyor.  Aday Öğretmenler;  eğitim ve uygulamadan oluşan ‘Aday  Öğretmen Yetiştirme Programına’  tabi tutulacak.  Aday Öğretmenler; adaylık süreci sonunda  ‘Adaylık Değerlendirme Komisyonu’ tarafından yapılan  değerlendirme sonucunda; başarılı olanlar ‘Öğretmenliğe’ atanacak.

      Aday Öğretmenlerden; atama niteliklerinin birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar; adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların;  aday öğretmenler için öngörülen  ‘Aday Öğretmen Yetiştirme Programına’ mazeretsiz olarak katılmayanların bu program sonunda adaylık değerlendirme komisyonunca yapılan değerlendirmede; başarısız olanların görevine son verilecek ve bunlar 3 yıl süreyle  öğretmenlik mesleğine alınmayacak.

      Görevine son verilmesi gerekenler; aday öğretmenliğe başlamadan önce ‘Devlet Memurluğu Kanununa Göre’ memurluktan adaylığı kaldırılarak;  asil memurluğa atanmış olanlar; kazanılmış hak aylık derecelerinin uygun memur ünvanlı kadroya atanacak.  Aday Öğretmenlerin; adaylık sürecinde yetiştirilmelerine esas aday öğretmen yetiştirme programı ve adaylık değerlendirme komisyonu oluşumu ve aday öğretmenlik yetiştirme programının   ve aday değerlendirme komisyonunun oluşumu  ve aday öğretmenlik sürecine ilişkin diğer usul ve esaslar ‘Yönetmelikle’  düzenlenecek.

                                           Öğretmenlik Kariyer Basamakları

      Buna göre aday öğretmenlik dahil; öğretmenlikte en az 10 yılını dolduranlar; mesleki gelişimi dahil 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen ‘Uzman  Öğretmenlik Eğitim Programını ve  Mesleki Gelişim Alanlarında Uzman Öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış;  kademe ilerlemesinin durdurulması  cezası bulunmayan öğretmenler; uzman öğretmen ünvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Uzman  Öğretmen; ünvanı için yapılan yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara ‘Uzman Öğretmen Sertifikası’ verilecek.

       Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması; cezası almıyan  uzman öğretmenlerden;  mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen ‘Başöğretmenlik Eğitim Programı’nın tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlıyanlar  ‘Başöğretmen Ünvanı’ için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak. Yazılı sınavda başarılı olanlara  ‘Başöğretmen  Sertifikası’ verilecek.  ‘Yüksek Lisans’ eğitimini tamamlıyanlar; uzman öğretmen ünvanı     için öngörülen ‘Doktora  Eğitimi’ni tamamlıyanlar ise başöğretmen ünvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulacak.

      Kademe ilerlemesi, Eğitim Kurumu Yöneticisi ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınacak.  Öğretmenlik ünvanından bu göreve atanmasının atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya baş öğretmen;  ünvanından ise ‘Uzman Öğretmen/ Başöğretmen sertifikasının düzenlendiği  tarihten itibaren yararlanabilecek.

       Uzman öğretmen veya Başöğretmen ünvanını  kazandıktan sonra;  alan değiştiren yada ilgili düzenlemelerle alanı kaydırılan veya alanının adı değiştirilen öğretmenler; kazandıkları ünvanı kullanmaya devam edecek.

       Uzman öğretmen veya Başöğretmen ünvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere  bir derece verilecek. Kademe ilerlemesinin, durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya Başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilecek. Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenecek.