Geçen yıl 11 marttan itibaren tüm Dünya’da olduğu gibi; Ülkemizdede pandemi koşulları içinde yaşıyoruz. Salgına karşı hem kendimizi,  hem çevremizi, hemde Ülkemizi koruma durumundayız. Elbette salgın şartlarına karşı gerek kişisel, gerek toplumsal, gerekse Ülkemiz bazında; Sağlık Bakanlığınca gösterilen tedbirleri uyguluyarak yaşamak durumundayız.  Bu arada aşılamada hala % 11 ler civarındayız. Bu sayısının süratle yükselmesi, salgına karşı en önemli koruma kalkanıdır.

       Bu yılın ilk 3 ayında (2021 / 3 ay)  2 milyon 600 bin turist geldi; gelen turistlerden 2 milyar 452 milyon dolar turizm geliri sağlandı. En çok turist gelen ülkeler sıralaması şöyle;  Rusya, Iran, Almanya, Bulgaristan, Ukrayna  oldu. Gelenlerin 1 milyon 953 bini yabancı; 736 bini yurt dışında yaşıyan  (Çalışan / İkamet eden )  Türkler oldu.

       Pandemi şartlarının olmadığı 2019 yılında Türkiye’yi 51 milyon 860 bin turist ziyaret etti; turizmde en çok ziyaretçi kabul ettiğimiz yıl oldu;   gelenlerin sayısı 51 milyon 860 bin oldu.  2019 yılında turizmden 34 milyar 520 milyon dolar gelir sağlandı. Ziyaretçilerin  % 83,3 ü yabancı ziyaretçilerden; % 13,8 i yurt dışında çalışan (ikamet eden ) Türk vatandaşlarından oluştu.

        Türkiye’nin 2020 yılı turizm gelirleri, pandemi şartları içinde ancak 12 milyar  59 milyon 320 bin dolar oldu. Türkiye’yi 2020 yılında  15 milyon sekiz yüz yirmi altı bin 266 kişi ziyaret etti. (Veriler; Kültür ve Turizm Bakanlığı)

       Görüldüğü üzere pandemi şartları içinde ister istemez hemen her konuda olduğu gibi turizm gelirleride düştü.  O halde ilk şartımız pandemi koşullarını aşmak olmalıdır.  Bunun için mutlak anlamda  izalasyon tedbirlerine çok sıkı uymak yanında; mutlaka aşılamada % 60 sınırını acilen aşmak durumunda ve zorundayız. Sağlık Bakanlığı aşı tedarikini  hemen yapmalıdır. Aksi halde; önümüz kışa döndüğünde çok zor  günler bizi bekliyebilir.

      Pandemi koşulları aşılamanın yüksek oranlara çıkması ile yenersek;  bekleyen seyahat taleplerinin; Ülkemiz lehine fevkalade yükselebilir. Düşünün Ülkemize gelen ziyaretçilerden ( 2021 yılı için) 25 milyar dolar gelir sağlarsak; bu hem  cari açığımızı kapatır;  hemde önemli bir paranın yurda girmesini sağlar. ( 25 milyar dolar x 8,30 bugünkü kur= 207,5) Milyar tl nin Ülkemize girmesine yol açar. Bu tarımsal ürünlerin, konfeksiyon ürünlerinin, sanayii ürünlerinin, hizmet sektörünün katma değeri yüksek Pazar bulmasını yol açar.