Seyahat; iş nedeniyle veya gezmek, dinlenmek, ziyaret, görmek, incelemek, eğlenmek,  coğrafyayı tanımak, ticaret,  araştırmak, teknolojiyi tanımak gibi amaçlarla yaptığımız bireysel, grup veya  toplu haldeki  yer  değiştirmedir.

      Eğer yurtiçi  veya yurtdışı ülkelere gidiyorsak; veya yurt içinde kısa sürede uzak noktalara seyahat etme durumundaysak; bu seyahatimizi genellikle uçak ile yaparız.  Uçak ile seyahat ettiğimiz zaman gezip görme anlamında bindiğimiz ve indiğimiz havaalanlarını görür tanırız. Uçaktan sonra taksi, dolmuş, şehir otobüsü, tren,   tramvay, metro, deniz taksi, deniz otobüsü, feribot,  tur otobüsü, tur minibüsü   gibi araçlarla gideceğimiz noktalara gideriz.  Çoğu zaman eğer bu araçlarda ayakta  yolcu kabulü  (Şehir otobüsü gibi)  varsa; çevreyi ve coğrafyayı seyrederek görme imkanımız olur. Bu çeşit    seyahatle  çok  da yorulmadan çevremizi, etrafımızı, coğrafyayı tanıyabilme imkanımız olur.  Daha iyi tanıyabilmek;  görebilmek ve inceleyebilmek ancak yaya olarak yapacağımız seyahatlere bağlıdır. O halde fiilen yürüyerek yaptığımız uygulamayla daha özel ve daha güzel çevreyi tanıyabilme olanağımız ortaya çıkar.

      Bulunduğumuz yerde daha çok yeri görebilmemiz; turizm amacına tahsisli dolmuş  aracı;  şehir otobüsü, tur  otobüsü, veya minibüsü gibi araçlarla mümkündür.  Eğer gideceğimiz yer daha uzak yerlerse (İlçeler, İller )  bu takdirde varsa Yüksek hızlı tren  veya trenle gidebiliriz.  Bu tip seyahatlerde  çok yeri; alan olarak göremeyiz, çünkü araçlar hızlı gittiğinden yer seçebilme ve tanıyabilme imkanımız  hiç  olmaz.

      Uçakla gittiğimiz uzun mesafe  noktalarda; uçak penceresi kenarında oturuyorsanız; baktığınız zaman yerde görünmez; eğer hava çok bulutlu ise sadece bulutları görürsünüz, bunun dışında hava güzelse ve pencere kenarında oturuyorsanız; uzaktan bir yeri görmek isterseniz; hiçbir  şeyi seçemeden görebilirsiniz.

      Eğer bir yeri, veya şehri,  bölgeyi çok iyi seviyede görmek, incelemek, öğrenmek, bilmek isterseniz; mutlaka yaya olarak seyahat etmelisiniz. Bazen bisikletle seyahat de bu imkanı verebilir. İstediğimiz yerde daha çok durabilir, etrafı inceliyebilirsiniz.