Devletler, askeri teknolojiler konusunda para harcamaktan kaçınmıyor. Sonuç, teknolojiye bağlı güç dengeleri hızla değişiyor. Nitekim, FÜZE Sistemlerinde, İRAN, yeni bir güç olarak ortaya çıktı. Rusya, İran Füzeleri ile Kievi vuruyor.

İlk tepki AB'den geldi. Avrupa Brliği, İranı ''haksız savaşa taraf olmakla'' suçluyor. AB'ye göre, Rusya ''Uluslararası hukuka aykırı'' davranıyor. Haksız savaşı sürdürüyor. AB, haksız savaşa taraf olan İrana karşı yeni yaptırımlar uygulanacağını, uluslararası topluma ilan etti.

Amerika, İran füzelerine karşı ''savunma düzeni kurması için'' İsraili görevlendirdi. İsrailli uzmanlar, Kievde savunma düzeni kuruyor.

Ukrayna-Rusya Savaşının ulaştığı bu yeni aşama çok şey öğretiyor.

1. Yıllardan beri İrana uygulanan ambargo işe yaramamış. İran, Füze sistemlerinde başarılı sonuçlar elde etmiş. Milyonlarca füze üretmiş ve stokluyor. Füze teknolojisi basit ve ucuz. Aynı zamanda etkin. Özellikle ''Kamikaze Dronları'' savaşlarda etkin rol oynuyor. İran, bunlardan bolca üretmiş. Rusyaya veriyor.

2. Ukrayna-Rusya Savaşında, İran tarafını belirledi. Rusyayı tutuyor. Savaşın ''uluslararası hukuka aykırı olması'' Mollaları fazla ilgilendirmiyor.

3. Rusya gibi bir ülkenin, İran'dan füze alması ve kullanması, Rus Ordusunun zaafiyeti olarak algılanıyor. Ukrayna yetkilileri ''Rusyanın elindeki füze stokunun azaldığını'' söylüyor.

4. Füzelere karşı en etkin koruma yöntemini, İsrail geliştirmiş. Yıllardan beri, Filistinliler İsrail şehirlerine füze ile saldırıyor. İsrail, gelen füzelerin yüzde 99 unu havada imha ediyor. Benzer düzeni Ukraynada kuracak. İsrail, Rusyaya karşı tarafını belirlemiş oluyor.

En akıllı politikayı Türkiye uyguladı. Tarafsız kalmayı başardı. Savaşan taraflar ile diyalog sürdüren tek Nato ülkesi konumunda. Uluslararası toplum, Türkiye'nin uyguladığı politikayı hayranlıkla izliyor.