Ordu Büyükşehir Belediyesince en son yapılan değişiklikle  Altınordu İlçesinde daha önce minibüslerle yapılan şehir içi  taşıma; küçük otobüslere ve orta boy otobüslere dönüştü;  şimdi bu şekilde yürüyor. Çok verimli çalışan bir toplu taşıma sistemi; yaygın durumda olabildiğince her yere toplu taşıma aracının gitmesi ile mümkündür. Gideceğimiz yere toplu taşıma araçları seri halde (Trafik kurallarına uyarak)  gidiyorsa; bu özel araç kullanımını da en aza indirecek; yollarda  hareket halindeki araçları da olabildiğince azaltacaktır.
      İlimizin hiçbir ilçesinde henüz raylı sistem yoktur.  Raylı sistem toplu taşımacılığı; en kolay çözen sistemdir. İlimizin Altınordu İlçesinde kurulacak orta büyüklükte bir tramvay hattı;  toplu taşımada çok verimli olacağı ortadadır.  Tramvay bir seferde yaklaşık 250 kişiyi taşıyabilmektedir. O halde ilimizde de yoğun yolcu talebinin olduğu ana hatta yapılacak raylı sistem; toplu ulaşım çözümünü ortaya koyacaktır. Ülkemizde çok az petrol çıkmaktadır; ve ihtiyacımızın  çoğu kısmını ithal etmekteyiz. Oysa raylı sistem elektrikle çalıştığı için; bu yönü ilede;  yerli  kaynakların  kullanımı  anlamına  gelmektedir.
      Tramvay ulaşım konusu Büyükşehir Belediyesince ele alınmalı ve gideceği hattın planlaması yapılmalı;   buralar binalaşmadan yeri belli olmalıdır.  Örneğin tramvay hattı, Turnasuyudan başlayıp Cumhuriyet Mahallesi, KarapınarMahallesi, Karşıyaka Mahallesi, Şirinevler Mahallesi, Yenimahalle, Şarkiye Mahallesi, Düz Mahalle, Zaferimilli Mahallesi, Kirazlimanı, Güzelyalı, Kumbaşı Mahallesi, Efirli Mahallesi ve çerli son durak olabilir. Planlamada daha sonraki aşamada Perşembe Çeşmeönü’ne kadar giden bir sistem kurulabilir. Böyle bir sistem kurulurken belki bazı yerlere tünel gerekecek; belki viyadük köprü gerekecektir. Bunlar planlamadan sonra meydana çıkacak  mühendislik gerekleridir.
       Raylı sistem yerli kaynakların kullanımı açısından, ve çoklu toplu taşımacılığı için; tercih edilen bir sistemdir ve devamlılığı da sistemin kendi  içinde var olduğundan; diğer sistemlerden daha önce ortaya gelmektedir. Raylı sisteme geçildiğinde özel araçların kullanımı en aza inecek;  yollardaki yoğun trafik, ve   park yeri bulma sıkıntısı olabildiğince azalacaktır.