Ekonomik gelişme aşamalarına göre toplumlar ayrışıyor. Ekonomik gelişme aşamaları "tarım, sanayi ve bilgi toplumu" olarak üçe ayrılıyor.
Sıcak savaşı kazanmanın önemi kalmadı. Ekonomik savaş devam ediyor. Üst aşamadaki toplumlar, bir alt aşamada bulunan toplumu ekonomik bakımdan sömürüyor. Zengin toplumlar daha zengin olurken, geri toplumlar yerinde sayıyor.
İkinci dünya savaşından sonra gelişmişlik açısından ilginç sonuçlar meydana geldi. Savaşın galipleri ve mağlupları ileri sanayi toplumuna dönüştüler. Savaşın tüm yıkımlarına rağmen dünyanın geri kalanına fark attılar.
İslam ülkeleri ikinci dünya savaşına katılmadı. Savaş kaybı yaşamadı. Buna rağmen savaştan yıkım ile çıkmış Almanya ve Japonya gibi gelişemediler.
İleri sanayi toplumları bilgi toplumuna evrimleşiyor. İslam Alemi "tarımsal üretim aşamasındaki statükoyu" bir türlü kıramıyor.
Neden?
Bu soruya tek cevap eğitimdir.
İslam Alemi "dini eğitimden" kendini kurtaramıyor. Matematik, fizik, kimya gibi fen bilimleri ile ilgilenmiyor. Varsa yoksa dua. Sabahlara kadar dua okuyarak üretimde ve teknolojide artış sağlanamıyor.
Dünya "bilgi toplumuna" evrimleşiyor. Sanayileşmesini dahi tamamlayamamış İslam Aleminin, gelişme yarışında hiç yeri kalmadı. Tek şanslı ülke Türkiye.
Sanayileşmesini tamamlamak üzere olan Türkiye "bilgi toplumuna" evrimleşebilir. Bu evrimleşmede çare teknik lise ve üniversite eğitimine önem vermeden geçiyor.
Türkiye "İmam Hatip Liseleri" ile bilgi toplumuna evrimleşemez. Mevcut İmam Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakültesi mezunlarının "bilgi toplumunu" anlaması dahi mümkün değil. Zira bilgi toplumu "pozitif bilimi" kendine temel ediniyor.