Dünya Turizm Örgütü’nün  (UNWTO ) 2022  yılı verilerine göre Türkiye aldığı turist sayısı ile Dünya’da üçüncü sıraya yükseldi. Dünya’da ilk sırayı 82 milyon turist ile    Fransa aldı.  Fransa’yı 74 milyon turist ile İspanya ikinci; Türkiye ise (Tahmini rakam) 51 milyon turist ağırladı. Bu rakamla Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya’nın önünde yer aldı.  İlk onda ise Meksika,  Yunanistan, İngiltere, Almanya ve Portekiz var.  2022 de Dünya’da yaklaşık 1 milyar kişi seyahat etti.  Turizm pastası ülkelerin; Dünya’daki en büyük ekonomik  girdi  sağlıyan  olgulardan biridir.

      O halde   Ülkemiz; turizm konusu üzerine çok daha fazla eğilmeli; bu konuda ihtiyaç olan tüm altyapıları, yeni turizm alanlarını, yeni teknolojileri  süratle gerçekleştirmeli; bu pastadan mümkün olan en büyük payı almalıdır.

        Ülkemiz bir Avrupa Ülkesi’dir; ve Avrupa Birliği’nin tam üyesi olmak için çalışmaktadır.  Dünya’nın ekonomik yeterliliği;  en iyi olan Ülkeleri Avrupa’dadır.  Bu yönüyle  Ülkemiz Avrupa’dan çok daha fazla turist çekebilir.  Diğer yandan coğrafya konumu olarak; aynı zamanda Ortadoğu Ülkesi  durumundadır.  Özellikle gelişmiş altyapıları, kültürü, teknolojiyi görmek ve öğrenmek için Ortadoğu’dan da  önemli miktarda turist çekebilir.  Diğer yandan Türk Cumhuriyetleri içinde;  Türkiye  bir sosyal, kültürel,  teknolojik  konumların sergilendiği bir Ülke olarak; bu ülkelerden de   daha fazla turist çekebilir.  Özellikle Karadeniz’in kuzeyindeki Ülkeler; Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş durumu; barış  ortamı  gerçekleşirse; bu Ülkelerden de  çok daha fazla turist Ülkemize gelebilir.  Bizim bu konudaki en büyük avantajımız  ucuz Ülke   konumunda olmamızdır.  Yine Uzakdoğu’dan  önemli miktarda turist çekebiliriz.

       Çok turist çekebilmemiz için Ülke olarak yapmamız gereken nelerse bunları yapmalıyız. Özellikle teknolojik yenilikleri;  olabildiğince Ülkemizin her yanına yaymalıyız. Bunlardan biri hızlı tren teknolojisidir.  Yeni turizm alanları açmalıyız. Doğa turizmini  olabildiğince Ülkemiz geneline yaymalıyız.  Ülkemizin turizm anlamında tanıtımını yüksek oranda sağlamalıyız. Ülkemize çok yüksek oranlı turist çektiğimiz zaman; hemen her çeşit tarım ürününü yüksek katma değerli olarak pazarlıyabiliriz.  Konfeksiyon ürünlerini, teknoloji ürünlerini, sanayi ürünlerini  yurt içi pazarda yüksek katma değerli olarak satabiliriz.