Ususal Egemenlik  bir milletin tam bağımsız olması ve kendi içinden seçtiği temsilcileri ile kendini yönetmesi anlamına gelir. Bağımsızlık derken; konuyu daha açarsak Uluslararası Arenada iyi bir yer edinip; her anlamda dış güçlerin baskısı altında kalmadan ülke çıkarlarını korumak, kollamak ve çok daha iyi konumda olmaktır.  Güçlü bir Ordu’muzun olmasıda  her zaman dış güçlere karşı caydırıcı etki yapar. Siyasi bağımsızlık son derece önemli olduğu kadar; Ekonomik; Hukuki; Teknik;  Kültürel; Sosyal; ve diğer alanlardada olabildiğince bağımsız olabilmekte son derece önemlidir. 

          Yurdumuz  ‘Sevr Anlaşması’  ile paylaşılmış durumda iken; bunu gören M. Kemal Paşa 16 Mayıs 1916 da İstanbul’dan Samsun’a gitmek üzere Bandırma Vapuru ile yola çıkar ve 19 Mayıs 1919 da Samsun’a varır. Samsundan Amasya’ya giderek; orada ‘Amasya Tamimi’ni yayınladı; ve daha sonra 23 Temmuz 1919 da  ‘ Erzurum Kongresi’ni;  4 Eylül 1919 dada ‘Sivas Kongresi’ni gerçekleştirdi; ve bu Kongreler’de önemli kararlar alındı. 23 Nisan 1920 dede ilk TBMM. M. Kemal Paşa Başkanlığında toplandı, ve Meclis açıldı; bu meclis Kurtuluş Savaşı’nın gerçekleşmesinde önemli görevler üstlenerek; başarıyla misyonunu tamamladı  ve 24 Temmuz 1923 tede Dışişleri Bakanı İsmet İnönü Başkanlığındaki Heyet ‘Lozan Barış Anlaşmasını imzalıyarak Uluslararası Arenada Türk Ulusu’nu yerine oturttu. Bu Anlaşma ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin Uluslararası Arenada tescilinin tapusuydu.  Daha sonra 29 Ekim 1923 te Cumhuriyet ilan edildi; ve Türkiye Cumhuriyeti resmen kuruldu;  M. Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı oldu.

          23 Nisan 1921 de TBMM de çıkarılan bir yasa ile ‘23 Nisan’ın Milli Bayram Addi’ne dair kararı ile Türkiye’nin ilk Ulusal Bayramı olmuş; daha sonraki yıllarda TBMM  nin  açılış tarihi olan 23 Nisan ‘Milli Hakimiyet  Bayramı’ şekline dönüştürülmüş; böylece 1 Kasım ’Hakimiyeti Milliye Bayramı’yla birleştirilmiştir.1981 de Milli Güvenlik Konseyi bu Bayrama ‘Ulusal Egemenlik ve çoçuk Bayramı’ adını verdi. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu; Unesco’nun 1979’u çoçuk yılı olarak açıklamasından sonra ‘TRT Uluslararası  23 Nisan Çoçuk Şenliği’ ni başlatarak; bayramı Uluslar arası düzeye taşıdı.

          Günümüzde 1933 te Atatürk’le başlıyan makama kabul geleneği ; bugün her seviyede kutlama etkinliklerinin bir parçası olarak devam etmektedir. Çünkü bugünün çoçuğu,  yarının genci, daha sonrada orta yaşlısı olarak devam etmektedir.

          Bayramın kutlanmasındaki amaç; çoçuklara ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu öncesi hangi zorlukların, ve yoklukların olduğunu; buna rağmen M. Kemal Atatürk’ün önderliğinde Milletimizin neleri başarabildiğini göstermek ve Ulusal Bağımsızlığın önemini kavratmak ve çoçuklar tarafından bunun zihinlerde tutulmasını sağlamaktır. Çünkü bugünün çoçuğu yarının büyüğüdür. Tüm çoçukların Ulusal Egemenlik ve çoçuk Bayramını kutluyor; sevgiler ve başarılar diliyorum.