Dövizin fiyatının Türk Parası karşısında  devamlı değer kazanması  sonrası; akaryakıt fiyatlarıda buna parelel artıyor.  Daha önce fiyatları artmış benzin ve motorin fiyatları yeniden artmaya başladı. Bugünkü fiyatı Ankara’da 8,03 tl olan benzinin fiyatına 47 kuruş daha    zam yapılarak 8,47 tl çıktı; İstanbul’da 7,94 tl den  8,39 tl ye,  İzmir’de 8,03tl den 8,47 tl  ye çıktı.  Motorin fiyatları daha önceden; zamlandığı için;  yeniden artış olmadı.

     Trafikte (Tuik verileri )  30 eylül  tarihine göre  trafiğe kayıtlı araç sayısı 25 milyon 22 bin  960 tır.  Bu taşıtların  şubat sonu itibarıyla % 54,3 ü otomobildir.  Türkiye’de yaklaşık 1000 kişiye  162 otomobil düşüyor.  Dünyadaki gelişkin ülkeler ortalamasına baktığımızda  Türkiye’deki sayı hala çok azdır.  Avrupa Birliği ortalaması (2020 )  602 dir.

      Dünya piyasalarına göre brent petrolün fiyatı  84,64  dolardır; Ülkemiz eğer  önceden  gerek Azerbeycan,  gerek Irak ile  (Azerbeycan ve Irak petrolü boru hatları ile Ceyhan petrol dolum tesislerine akıyor ) özel fiyatlı   petrol alım anlaşmaları  yapmamış iseler; zor bir gelecek bizi bekliyor.  Çünkü Opec Ülkeleri petrol  üretimini geçen  marttan beri kıstılar.  Ayrıca pandemi nedeniyle  yavaşlayan  turim harcamaları, azalan sanayii, tarım, konfeksiyon, maden ve diğer çeşit üretimler ve tüketimler  pandemi sonrası harekete geçti. Dolasıyla büyümeler tekrar pozitif rakamlara çıkıyor.  Böylece petrol tüketimi artıyor.  Dünya Bankası bu yıl enerji fiyatlarının  % 80 artabileceğini hesaplıyor. Yapılan raporda petrol, doğalgaz  ve kömürden oluşan enerji fiyat endeksinin bu yıl % 83,4 artacağını belirtildi.

     Geçen yıl bu tarihlerde  akaryakıt fiyatları bugünkünün  üçte biri  kadardı. Eğer döviz rezerlerimizi yüksek  tutabilseydik;  döviz yükselmeyecek;  eski mevcut şekliyle gelen  ÖTV ve KDV geliride  Devlet Bütçemiz için yeterli olacaktı.