Altyapı deyince aklımıza şehrin altyapısı, yol altyapısı, belde altyapısı, mahalle altyapısı, köy altyapısı ve bunun gibi kavramlar akla geliyor. Altyapının çok güzel yapılmış olduğu yerlerde gerek şehirlerde, gerek mahallelerde, gerek beldelerde, gerekse köylerde yaşam standardı belirli bir kalitede oluyor. Çünkü iyi dizayn edilmiş altyapı; sorunu çözülmüş; düzgün  çalışan bir sistemi anlatır ki; burada gerek sağlık, gerek kirlilik,  gerek genel temizlik; gerekse çamura saplanma, yayaysanız çamurun içinde yürüme veya aracınızın çamurda gidememe gibi bir durumu olmaz. Dolasıyla iyi yapılmış bir altyapı hayat standardının seviyesini  gösterir. 
        Şehrimiz Büyükşehir; ayrıca 19 ilçemiz var ve bu ondokuz  İlçemizin de  Belediyelerin hizmet alanları da; o İlçenin idari sınırlarının tamamı oluyor.  Ordu Büyükşehir olduğu 2014 seçimlerinden beri;  köylerde İlçelerin birer mahallesi oldu ve  tüm altyapı hizmetleri Büyükşehir Belediyesine ve İlçe Belediyelerine geçti.  Dolayısıyla 2014'den beri köyler mahalle oldu ve mahalle grup yolları;   mahalle içme suları tamamı Büyükşehir Belediyesi hizmet alanına girdi. Ayrıca ihtiyaç durumundaki yerlerde kanalizasyon ve atık su arıtma tesisleri de Büyükşehir Belediyesinin görev alanında; ayrıca Büyük Caddeler, Bulvarlar, Meydanlar, ve otoparkların yapım ve işletimi de Büyükşehirlerin görev alanında; bunun dışındaki normal sokak ve caddelerin yapım;  mahallelerdeki mahalle grup yollarının haricindeki yollar, sokaklar ve yeni açılacak yollarda İlçe Belediyelerinin görev alanında.
        Tüm bu altyapıların   en iyi seviyede yapılması elbette ki  Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinin ekonomik durumları ile de sıkıca ilgili. Ama bir mahalle grup yolunu yaparken; mutlaka dar ise olması gereken genişliğe eriştirilmeli; zemin altyapısı yapılan yerin şartları göz önüne alınarak gerekli altyapı malzemesi tam olarak koyulmalı ve yolun; yıllarca dayanacak şekilde  yapılması; kaplama veya sıcak asfalt  hangisi yapılacaksa; asfalt genişliği 8 metre net olmalı; ve mutlaka asfalt yapılan yere  v  şeklinde beton hendek hatasız yapılmalı ve arazi suyunu alacak şekilde   yeterli seviyede zeminden aşağıda olmalı; diğer kısım asfalt hizasında düzenlenirse sorun çözülür ve bu standarta yapılan yollar uzun yıllar iyi şekilde hizmet verebilir; aksi halde V şeklinde hendek yapılmazsa; yağışlı olan iklim yapımızda; çok yağışlı bir zamanda yolu beton hendeği olmadığı için altını oyabilir ve çökmesine neden olabilir; sonucunda çok uzun süre dayanması gereken yol; çok kısa sürede bozulabilir; ve estetik güzelliği kaybolur.
       Özellikle altyapı sorunu çözülmüş mahallelerde ulaşım kolaylığı ortaya çıkıyor; bunun sonucunda okula gitme yaşında olan çocuklar; taşımalı eğitim sistemi ile okullarına rahatça gidip gelebiliyorlar; dolasıyla uzak mahallelerde çok iyi altyapı hemen her sorunu çözebiliyor; bu nedenle aileler zor durumda kalmıyorlar ve tarımsal alanda çalışıyorlarsa işlerini rahatça yapabiliyorlar; ve bu alanda ihtiyaç  olan tarımsal faaliyetlerini yapabiliyorlar ve geçimlerini sağlayabiliyorlar.  Çocukların okul sorunu yüzünden veya başka sebeplerden (İlçeye taşınma, İle taşınma, Büyük şehirlere göç)  durumunda kalmıyorlar. Altyapı sorunları büyük ölçüde çözülmüş mahallelerde yaşam standardı yükseliyor; ve üretime önemli katkılar sağlıyorlar.